Spania si Italia au ridicat nivelul alertei teroriste, iar Cehia a sporit masurile de securitate, in urma atentatelor comise vineri in Franta, Tunisia si Kuwait, soldate cu zeci de morti, relateaza presa internationala.

In Franta, un barbat a fost decapitat la o uzina chimica din apropiere de Lyon, un barbat inarmat a deschis focul asupra turistilor din statiunea tunisiana Sousse, provocand moartea a 38 de persoane, iar o bomba a explodat intr-o moschee din Kuwait, omorand 27 de persoane si ranind peste 200. "Tinand cont de apropierea tarii noastre de zonele unde au avut loc unele dintre aceste atacuri, s-a propus sa ridicam nivelul alertei antiteroriste" de la trei (mediu) la patru (ridicat), pe o scara cu cinci trepte, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, intr-o conferinta de presa, relateaza site-ul TheLocal.es.

"Am adoptat aceasta decizie", a adaugat ministrul, dupa o reuniune de urgenta a principalilor oficiali antiterorism si din serviciile de informatii, la care au participat si liderii opozitiei. El a precizat ca decizia a fost motivata si de faptul ca la 29 iunie se implineste un an de cand gruparea extremista Stat Islamic a proclamat un califat in teritoriile ocupate in Siria si Irak.

Italia a ridicat de asemenea nivelul alertei teroriste, vineri noaptea, potrivit site-ului TheLocal.it. "Nici o tara nu este fara riscuri, am ridicat nivelul alertei pentru a mobiliza acele unitati responsabile cu protejarea locurilor sensibile", a declarat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano.

El a respins afirmatiile potrivit carora jihadistii ar putea veni in Italia la bordul ambarcatiunilor cu imigranti care traverseaza Marea Mediterana dinspre Libia. "Vom castiga provocarea terorista doar daca nu ne lasam conditionati de frica", a subliniat ministrul, adaugnd ca nu exista "nicio dovada privind o crestere a infractionalitatii in urma cresterii imigratiei".

Autoritatile italiene au arestat vineri un pakistanez acuzat ca a organizat atacul cu bomba din 2009 de la o piata din Peshawar, soldat cu peste 130 de morti. Anchetatorii italieni considera ca acesta face parte dintr-o retea jihadista din Italia, care planuieste sa comita atacuri teroriste la Roma si la Vatican, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

La randul sau, Cehia a sporit securitatea la ambasade, aeroporturi si la filialele locale ale companiei americane Air Products, vizata de atacul din Franta, a anuntat ministrul ceh de Interne, citat de Radio Praga in pagina electronica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.