Occidentul nu ar trebui sa lase garda jos in ceea ce priveste Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apararii, apreciind ca o consolidare a fortelor ruse care sprijina separatistii din Donbas arata ca presedintele rus Vladimir Putin vrea sa preia controlul asupra tarii, relateaza Reuters.

Stepan Poltorak a facut aceasta declaratie in contextul vizitei ministrului canadian al Apararii, Jason Kenney, in timp ce comandantii militari ucraineni au raportat intensificarea atacurilor separatistilor in estul tarii, in pofida armistitiului in vigoare. "Exista in continuare o amenintare pentru ca gruparile militare (separatiste) si trupele ruse continua sa-si consolideze fortele, aducand echipament suplimentar si munitie, si bineinteles ca planurile lor nu sunt pasnice", a afirmat Poltorak.

"Nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca Putin a renuntat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a destabiliza situatia in Ucraina. El doar isi schimba tactica si strategiile, dar scopul sau ramane acelasi: sa cucereasca Ucraina", a adaugat ministrul ucrainean al Apararii. Putin a negat intotdeauna acuzatiile Kievului si Occidentului conform carora Rusia ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei cu trupe si armament, relateaza MEDIAFAX.

Poltorak urma sa profite de vizita lui Kenney pentru a cere NATO sa ofere mai multa asistenta militara fortelor ucrainene, in conflictul cu separatistii care s-a soldat cu peste 6.400 de morti, potrivit estimarilor ONU. Canada, ca si alte state NATO, a oferit fostei republici sovietice doar ajutor neletal. Instructori militari canadieni ar urma sa vina in Ucraina in aceasta vara pentru a forma noii membri ai armatei ucrainene.

Poltorak a mai declarat ca separatistii au lansat 5.000 de bombardamente asupra unor obiective ale fortelor ucrainene de la semnarea armistitiului la Minsk, in februarie. Tot vineri, purtatorul de cuvant al armatei Andrei Lisenko a declarat ca un soldat ucrainean a fost ucis joi in atacurile separatistilor. "Intensitatea atacurilor creste", a afirmat el intr-o conferinta de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.