Sfantul Scaun si "statul Palestina" au semnat vineri un acord istoric privind drepturile Bisericii Catolice in teritoriile palestiniene, a anuntat Vaticanul intr-un comunicat, acesta fiind primul tratat dintre cele doua parti, relateaza Le Monde, in pagina electronica.

Acordul a fost semnat in Palatul Pontifical de catre secretarul pentru Relatiile cu Statele (ministrul de Externe), prelatul britanic Paul Richard Gallagher, si ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki. Negocierile pentru finalizarea acestui acord s-au incheiat pe 13 mai, dupa 15 ani de eforturi diplomatice intre cele doua parti.

Acordul exprima sprijinul Vaticanul pentru o solutie in "conflictul dintre israelieni si palestinieni in cadrul formulei doua state", a explicat, pentru L'Osservatore Romano, seful delegatiei Sfantului Scaun, Antoine Camilleri. Chiar daca Vaticanul mentioneaza "statul Palestina" inca de la inceputul lui 2013, palestinienii apreciaza ca semnarea acestui acord echivaleaza cu "recunoasterea de facto" a statului lor.

Potrivit Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Vaticanul devine astfel al 136-lea stat care recunoste existenta statului Palestina. Inca acest acord nemultumeste Israelul, care denunta "o decizie ce nu aduce progrese in procesul de pace si indeparteaza conducerea palestiniana de la masa negocierilor bilaterale". Sfantul Scaun si Israelul intretin relatii diplomatice incepand din 1993 si negociaza, din 1999, un acord privind drepturile juridice si patrimoniale ale congregatiilor catolice din statul evreu, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.