Europa trebuie sa gaseasca o solutie la criza imigrantilor, altfel risca sa-si piarda identitatea, a avertizat premierul italian Matteo Renzi, inaintea summitului UE de la Bruxelles, in conditiile in care cresc tensiunile privind problema solicitantilor de azil, relateaza AFP in pagina electronica.

"Europa are nevoie de o strategie", a afirmat premierul italian intr-un interviu pentru cotidianul La Stampa, la o zi dupa ce Franta a infruntat Marea Britanie din cauza miilor de imigranti care incearca sa traverseze Canalul Manecii, iar Ungaria a suspendat un regulament important al UE privind procesarea cererilor de azil. "Un raspuns european este necesar in primul rand din partea Europei, decat a Italiei", a apreciat el. "Vrem sa luptam pentru o idee diferita a valorilor, civilizatiei, pacii: de aceea s-a nascut Europa. Daca aceste valori sunt ignorate in fata unei Mari Mediterane in flacari, in fata copiilor care se ineaca, Europa se pierde pe sine", a subliniat Renzi.

El a facut aceste declaratii inaintea summitului UE de joi si vineri, care se va concentra pe tema imigratiei. Italia spera ca povara repatrierii imigrantilor si gazduirii refugiatilor va fi impartasita de blocul comunitar, scrie MEDIAFAX.

Matteo Renzi a avertizat UE sa nu cedeze in fata isteriei extremei-drepte, afirmand ca aproximativ 61.400 de barbati, femei si copii au fost salvati de pe mare anul acesta, cu putin mai multi fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sfidand partidul italian antiimigratie Liga Nordului, el a afirmat ca Italia s-ar putea ocupa singura de situatia din Mediterana daca ar fi necesar, insistand ca nu va "renunta la salvarea vreunei vieti: o viata valoreaza mai mult decat un sondaj". In acelasi timp, el a avertizat Europa sa nu permita ridicarea unor "ziduri ale indiferentei". "Pentru noi, in Italia, Europa inseamna asta: un far al civilizatiei, nu un zid al fricii", a conchis Renzi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.