Misiunea sondei spatiale Rosetta, care a permis coborarea pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko a robotului Philae, va fi prelungita pana la sfarsitul lunii septembrie 2016, a anuntat, marti, Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Initial, cercetatorii de la ESA au prevazut ca misiunea sa fie finantata pana la sfarsitul lunii decembrie 2015. De mai multe saptamani, insa, cercetatorii de la ESA au solicitat prelungirea acestei misiuni spatiale.

La finalul misiunii sale, sonda europeana va "cobori" cel mai probabil pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, supranumita "Ciuri", aflata in prezent la o distanta de 295 milioane de kilometri de Terra, a precizat ESA intr-un comunicat de presa publicat marti pe contul sau oficial.

Dupa acel moment, cometa se va indeparta din nou de Soare, iar instrumentele de la bordul sondei Rosetta nu vor mai beneficia de suficient de multa energie solara pentru a functiona corect, precizeaza acelasi comunicat.

Prelungirea misiunii sondei Rosetta, anuntata oficial marti de comitetul de programe stiintifice din cadrul ESA, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al agentiei, reprezinta "o veste fantastica pentru stiinta", a declarat Matt Taylor, unul dintre coordonatorii misiunii. "Vom putea sa observam declinul activitatii cometei atunci cand se va indeparta din nou de Soare si vom avea posibilitatea de a «zbura» mai aproape de cometa pentru a colecta mai multe date stiintifice", a adaugat acelasi cercetator.

Robotul Philae i-a surprins pe oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Europeana (ESA), la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a iesit din "hibernare" si a transmis un semnal catre Terra. Robotul a realizat o coborare istorica pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, supranumita "Ciuri", in noiembrie 2014, insa structura sa a avut de suferit intrucat, dupa ce a efectuat doua salturi pe suprafata corpului ceresc, Philae s-a pozitionat intr-o zona lipsita de lumina, iar bateriile sale solare s-au descarcat.

Totusi, in cele 64 de ore in care a functionat dupa plasarea pe cometa, micul robot a putut sa radiografieze interiorul acesteia, sa-i studieze magnetismul, sa realizeze imagini cu solul si sa analizeze moleculele complexe de la suprafata. Potrivit specialistilor de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), agentia spatiala franceza, misiunea sa este realizata in proportie de 80%.

Citeste si:
Prima sonda lunara israeliana a transmis un "selfie" cu Terra
Prima sonda lunara israeliana...

Pe blogul sau, ESA a anuntat ca Philae a reusit sa contacteze Pamantul de patru ori, prin intermediul sondei spatiale Rosetta, care l-a transportat in spatiu pana la plasarea pe cometa. Contactele, fiecare de cate doua minute, inregistrate miercuri, au confirmat faptul ca robotul functioneaza, potrivit informatiilor furnizate de ESA pe site-ul sau oficial.

Sonda spatiala Rosetta va efectua o manevra si se va apropia de cometa "Ciuri", pentru a beneficia de o comunicare mai buna cu Philae, care trebuie sa realizeze o serie de experimente. Dar, pentru a primi datele transmise de robot, sonda Rosetta va trebui sa se apropie de cometa cu circa trei kilometri. In prezent, sonda europeana orbiteaza cometa "Ciuri" la o altitudine de aproximativ 180 de kilometri.

Ulterior, robotul Philae va fi rotit cu 30 de grade, pentru ca acesta sa poata fora scoarta cometei, pentru a colecta mostre. Oamenii de stiinta spera ca esantioanele ce vor fi obtinute de Philae prin foraj la nivelul scoartei acestei comete - ce are un diametru de 3-5 kilometri - vor contribui la descifrarea unora dintre secretele Universului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Sonda europeana Rosetta este primul vehicul spatial care a reusit sa ajunga pe orbita unei comete, aflata la o distanta de 510 milioane de kilometri de Terra. Rosetta a ajuns langa cometa 67P / Ciuriumov-Gherasimenko in luna august 2014, dupa o calatorie de peste zece ani prin spatiu si va ramane pe orbita ei timp de minimum un an.

Lansata in 2004, misiunea Rosetta a Agentiei Spatiale Europene (ESA) este dedicata aflarii mai multor date despre originile Sistemului Solar, iar robotul Philae are ca misiune colectarea unor molecule organice care ar fi putut sa joace un rol determinant in aparitia vietii pe Terra. Cometele sunt cele mai primitive corpuri ceresti din Sistemul Solar. Sonda Rosetta a trimis deja primele imagini realizate vreodata ale suprafetei unei comete.

In septembrie 2016, Rosetta ar trebui sa efectueze o coborare in spirala pe cometa, sa realizeze numeroase fotografii, pana in momentul prabusirii pe corpul ceresc, care va pune capat acestui experiment stiintific. Plasarea unui robot pe o cometa aflata la o distanta de peste 500 milioane de kilometri de Terra reprezinta o premiera in istoria explorarii spatiale si un punct culminant al unei misiunii care a inceput in urma cu 20 de ani.

Citeste si:
Originea coamei cometei "Ciuri", descifrata de sonda spatiala Rosetta
Originea coamei cometei...

Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, echivalentul a trei avioane Airbus 380, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ 2.000 de cercetatori pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 tari europene si Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spatiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.