Eforturile de democratizare din Europa si Eurasia se confrunta cu noi atacuri, tot mai agresive, denunta Freedom House - un ONG cu sediul la Washington care studiaza si promoveaza democratia, libertatile politice si drepturile omului - in raportul "Natiuni in Tranzitie 2015".

Freedom House, care evalueaza 29 de tari din Europa Centrala si Eurasia in acest raport, publicat luni, subliniaza intr-un comunicat ca scorurile a aproape jumatate dintre ele marcheaza un regres.

"Regimurile autoritariste din Eurasia isi avertizeaza neobosit popoarele ca actiuni in vederea democratizarii, ca cele din Ucraina, pot sfarsi numai in haos, violenta si saracie", subliniaza directoarea proiectului Natiuni in Tranzitie Sylvana Habdank-Kolaczkowska, citata in comunicat.

"Pentru a le arata ca se insala, este imperativ ca UE si aliatii sai sa ofere o sustinere financiara si politica mai solida in vederea dezvoltarii unei democratii de succes in Ucraina", indeamna ea, apreciind ca este vorba despre un "proces advers, iar promotorii democratiei nu pot sa se impuna daca nu sunt dispusi sa lupte mai puternic pentru a-si atinge obiectivele". Numarul tarilor din Eurasia care au decazut in clasament aproape s-a dublat in ultimii zece ani, releva Freedom House in comunicat, apreciind ca situatia din Europa Centrala si de Est este mai buna, prin comparatie, dar avertizeaza ca "agravarea coruptiei, abuzul de putere si ascensiunea partidelor extremiste a lasat multe tari vulnerabile la interferenta Moscovei".

"Avand in vedere natura si amploarea amenintarii, este necesar ca UE sa faca mai mult pentru mentinerea normelor democratice in Europa", insista Habdank-Kolaczkowska. "Puterea si unitatea blocului (european) depind de mentinerea unei guvernante transparente si responsabile in fiecare stat membru in parte", adauga ea.

Dintre cele 29 de tari a caror situatie din 2014 a fost evaluata, 13 au fost clasate ca democratii, sase ca regimuri in tranzitie, iar zece ca regimuri autoritariste, precizeaza ONG-ul in comunicat, notand ca scorul mediu al democratiei a scazut anul trecut - o tendinta care dureaza de zece ani -, iar 12 tari au fost retrogradate, scrie MEDIAFAX.

Rusia a inregistrat in 2014 cel mai mare declin din ultimul deceniu, in contextul in care Kremlinul si-a intensificat actiunile de reprimare a disidentei interne si a cautat sa destabilizeze noul Guvern al Ucrainei. In schimb, in urma colapsului regimului corupt al fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici si a doua runde de alegeri "bine organizate si competitive", Ucraina a si-a imbunatatit scorul de anul trecut cu patru puncte.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Ungaria, care a inregistrat cel mai puternic declin in Europa Centrala si de Est, a iesit din categoria "democratiilor consolidate". Retrogradarea la "democratie semiconsolidata" are loc dupa sapte ani consecutivi de declin.

Patru din cele sapte state din Balcani evaluate au facut pasi inapoi, in contextul situatie precare a jurnalistilor si stagnarii reformelor judiciare, precizeaza Freedom House in comunicat.

La nivelul regiunii Eurasia, restrictiile de ordin legislativ si hartuirea ONG-urilor de catre guverne in Azerbaidjan, Kirgizstan, Rusia si Tadjikistan au condus la scaderea scorurilor pentru societatea civila in toate cele patru tari.

Singurele tari din Eurasia in care s-au inregistrat imbunatatiri sunt Georgia, care a organizat pentru prima data alegeri directe de primari in 2014, si Ucraina.

Citeste si:
Orban: pentru mine democrația este fundamentală; declarațiile lui...
Orban: pentru mine democrația...

Situatia in Belarus, Turkmenistan si Uzbekistan a ramas disperata, potrivit Freedom House.

La nivelul Europei Centrale si de Est, in afara de alegerile "libere dar incorecte" din Ungaria, scrutine din Polonia si Romania au fost afectate de proasta gestionare si probleme tehnice.

Tarile cu cele mai bune scoruri in privinta presei independente - Estonia, Letonia si Lituania - au depus eforturi pentru a raspunde "adecvat" atacurilor propagandei din Rusia. Slovacia a fost retrogradata la aceasta categorie, din cauza concentrarii mari a proprietatii media.

Singura tara din regiunea central si est-europeana care a inregistrat un scor general mai bun a fost Cehia, in care situatia s-a calmat dupa scandalurile politice si instabilitatea din 2013.

In regiunea Balcanilor, Macedonia a fost retrogradata la "regim in tranzitie" in raportul de anul trecut, iar situatia a continuat sa se inrautateasca la categoriile proces electoral si societate civila.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Amenintarile la adresa independentei presei si erodarea standardelor jurnalistice a condus la retrogradarea Muntenegrului si Serbiei.

Reformele guvernamentale si efectuarea unor pasi in combaterea coruptiei au adus Albaniei o imbunatatire, singura tara din Balcani care a obtinut un castig pe ansamblu in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.