Ministrii europeni de Externe au extins oficial, luni, pana la sfarsitul lui ianuarie 2016 sanctiunile economice introduse ca raspuns la rolul destabilizator al Rusiei in estul Ucrainei, se arata intr-un comunicat oficial.

Aceasta masura intervine in urma unui acord de principiu la consiliul european din martie, cand liderii UE au legat durata acestor sanctiuni de implementarea completa a acordurilor de la Minsk. Sanctiunile, care ar fi urmat sa expire la sfarsitul lui iulie, au fost extinse pana la 31 ianuarie.

Sambata, seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov, a denuntat aceste sanctiuni, estimand ca ele au adus Uniunii Europene pierderi de 100 de miliarde de euro si "200.000 de locuri de munca".

Acest masuri restrictive au fost impuse in iulie 2014 si consolidate in septembrie. Ele vizeaza unele schimburi cu Rusia in domeniile financiar, energetic si al apararii, precum si bunurile cu dubla utilizare. Acordul de incetare a focului de la Minsk, semnat in februarie, prevede masuri progresive pana la sfarsitul anului pentru a pune capat conflictului dintre separatistii prorusi si Kiev, care s-a soldat cu peste 6.400 de morti.

Daca acordul este respectat in linii mari, el nu a impiedicat luptele sporadice soldate cu victime si o noua intensificare a violentelor la inceputul lui iulie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.