Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, sambata, ca apropierea dintre Cuba si Statele Unite constituie "un pas pozitiv", dar a refuzat sa comenteze situația politica din Venezuela, precizand ca Rusia nu intervine in afacerile interne ale altor tari.

Ridicarea embargoului american impotriva Cubei, impus in 1962, constituie "un pas pozitiv" atat pentru a insula comunista, cat si pentru intreaga lume, a apreciat Vladimir Putin intr-o discutie cu reprezentantii a 12 agentii de presa care a avut loc in cursul noptii de vineri spre sambata.

Intrebat despre America Latina, Putin a declarat ca aceasta regiune este o prioritate pentru Moscova, care intenționeaza sa continue cooperarea cu țarile din regiune. In schimb, referindu-se la eforturile internationale in numele politicienilor inchisi Venezuela, presedintele rus a subliniat ca politica Moscovei este de a respecta deciziile interne ale altor națiuni. Pe de alta parte, el a apreciat ca escaladarea declaratiilor beligerante intre Rusia si Statele Unite nu inseamna neaparat cresterea riscului unei confruntari nucleare.

Este vorba de un proces de corectare a erorilor, a precizat el. Rusia nu este o tara agresoare si nu favorizeaza escaladarea tensiunilor, dar este obligata sa raspunda actiunilor occidentale impotriva sa, a apreciat Putin. Seful statului rus a raspuns, de asemenea, la intrebari despre criza din Ucraina, care a determinat Statele Unite si Uniunea Europeana sa impuna sancțiuni Moscovei.

In opinia liderului de la Kremlin, evenimentele desfasurate in februarie 2014 la Kiev au constituit o lovitura de stat impotriva Guvernului legitim.

El a cerut punerea in aplicare a intelegerilor de la Minsk si a acuzat Kievul ca incearca sa sugrume economiile regiunilor rebele Donețk si Lugansk prin refuzul de a plati pensii si blocarea tranzacțiilor financiare. Comunitatea internaționala ar trebui sa exercite presiuni asupra administratiei presedintelui ucrainean Petro Porosenko, pentru a se conforma obligațiilor sale asumate in intelegerile de la Minsk, a declarat seful statului rus, negand din nou acuzațiile Kievului si Occidentului potrivit carora Rusia mentine trupe in estul Ucrainei.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

De asemenea, Putin a declarat ca Rusia isi va apara interesele in contextul inghetarii bunurilor sale in tari din Occident.

"Ne vom apara interesele pe calea justiției. (...) Rusia nu recunoaste autoritatea acestui tribunal", a spus presedintele rus, referindu-se la Curtea de arbitraj de la Haga, care a condamnat Moscova in 2014 la plata unei indemnizații de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) catre fostii acționari ai companiei petroliere Iukos. Intrebat despre modul in care Rusia intentioneaza sa-si apere interesele in acest sens, Putin a raspuns ca "aceasta intrebare trebuie adresata juristilor, pentru ca ei sunt cei care vor acționa". In ceea ce priveste scandalul de corupție care afecteaza FIFA, Putin a declarat ca Rusia a obtinut gazduirea Cupei Mondiale din 2018 prin "mijloace legale".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

"Nu cred ca avem vreo vina", a insistat el. "Daca cineva are dovezi, sa le prezinte. Am castigat in mod corect si vom gazdui Cupa Mondiala. Orice alta decizie ar fi nedreapta", a spus presedintele rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.