CE a lansat, joi, proceduri de infrigement impotriva a cinci state, printre care Romania si Suedia, solicitandu-le sa renunte la tratatul bilateral de investitii care incalca acquis-ul comunitar, tratat ce a permis fratilor Micula sa dea Romania in judecata la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeana a lansat, joi, proceduri de infringement impotriva a cinci state, Romania, Suedia, Austria, Olanda si Slovacia, solicitandu-le sa renunte la tratatele bilaterale de investitii incheiate inainte de extinderea Uniunii Europene.

CE a trimis celor cinci state scrisori de notificare formala, prima faza a procedurii de infringement, acestea avand la dispozitie un termen de doua luni pentru a da un raspuns. Totodata, Comisia va organiza o intalnire cu statele membre, la inceputul lunii octombrie, pentru a le oferi asistenta in procesul de eliminare a tratatelor bilaterale, scrie MEDIAFAX.

Executivul european precizeaza ca multe tratate bilaterale au fost incheiate in anii 1990, inainte de valurile de extindere ale Uniunii Europene din 2004, 2007 si 2013, fiind incheiate intre tari care erau la acel moment membre UE si state care urmau sa adere la Uniune. Comisia explica faptul ca aceste tratate aveau ca scop protejarea investitorilor privati care "uneori din motive istorice manifestau prudenta in a investi" in asa-numitele tari "EU 13" (Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia)

"Tratatele bilaterale intra-UE vizau astfel intarirea protectiei investitorilor, spre exemplu prin masuri de compensare pentru expropriere sau prin proceduri de arbitraj in vederea solutionarii litigiilor. Dupa extindere aceste reasigurari suplimentare nu mai sunt necesare, din moment ce toate statele membre aplica aceleasi reguli UE in cadrul pietei unice, inclusiv in ceea ce priveste investitiile transfrontaliere (...) Astfel, toti investitorii din Uniunea Europeana beneficiaza de aceeasi protectie gratie regulilor europene", se arata in comunicat.

CE avertizeaza ca tratatele bilaterale intra-UE asigura drepturi pe baze bilaterale doar pentru investitorii din anumite state membre, ceea ce contravine deciziei CJUE, potrivit careia discriminarea pe baza de nationalitate este incompatibila cu legislatia nationala.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Executivul european subliniaza ca aceste tratate bilaterale intra-UE nu au fost folosite dupa extindere, dar recent unii investitori au apelat la ele, CE dand ca exemplu actiunea fratilor Micula impotriva statului roman.

Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei urmand sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati.

CE a informat autoritatile romane, la 31 ianuarie 2014, ca orice plata de despagubiri ar constitui un nou ajutor de stat si trebuie comunicata Comisiei. In februarie 2014, autoritatile romane au informat CE ca au platit partial despagubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanti, respectiv European Food SA. Suma compensata este in valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). Romania a solicitat atunci clarificari Comisiei despre posibilitatea de a plati diferenta unei persoane fizice (fratilor Micula sau oricarei alte persoane fizice desemnate).

Citeste si:
Nicușor Dan a cerut răgaz CE în cazul dosarelor de infringement pe...
Nicușor Dan a cerut răgaz...

CE a avertizat la 1 aprilie ca ar putea emite un ordin de suspendare a platii despagubirilor, pentru a se asigura ca nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat Romania, in 26 mai 2014, ca a decis emiterea ordinului de suspendare, obligand Romania sa suspende orice actiune care ar putea duce la plata restului depagubirilor, intrucat ar reprezenta ajutor ilegal de stat, pana la o decizie finala a compatibilitatii acelui ajutor de stat cu piata interna.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus in 25 februarie 2015, printr-o decizie definitiva, suspendarea executarii silite a deciziei Curtii de Arbitraj de la Washington potrivit careia fratii Micula, proprietarii European Food, trebuie sa primeasca despagubiri de la statul roman.

"Solutia pe scurt: Respinge exceptia necompetentei generale a instantelor de judecata. Admite apelul. Schimba in tot incheierea apelata in sensul ca: Admite cererea. Dispune suspendarea executarii silite a hotararii arbitrale ICSID pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20 al Centrului International pentru Solutionarea Disputelor pentru Investitii pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare. Definitiva. Executorie", a decis Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Procesul a fost deschis in anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice.

Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in acordul bilateral dintre Suedia si Romania, semnat in 2002, cand Romania nu era inca membru UE. Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu.

Printr-o hotarare arbitrala pronuntata in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, se arata in comunicatul Comisiei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Schema de incurajare a investitiilor retrasa a favorizat in mod selectiv anumiti investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata. Comisia a concluzionat, prin urmare, ca despagubirile platite constituie ajutor de stat incompatibil si trebuie sa fie rambursate de catre beneficiari.

La 1 februarie 1993, Romania a semnat Acordul european care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele sale membre, pe de alta parte. In temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.

In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata. Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.