Premierul sarb Aleksandar Vucici s-a declarat "socat", in timpul unei vizite la Oslo, de planul Ungariei de a ridica un gard la frontiera dintre cele doua tari, cu scopul de a impiedica imigrantii sa patrunda pe teritoriul ungar.

Vucici a declarat ca gardul, inalt de patru metri, "nu este solutia" la problema imigrantilor care intra in Ungaria de pe teritoriul Serbiei.

Autoritatile ungare au anuntat acest plan miercuri, precizand ca gardul va va fi instalat de-a lungul celor 175 kilometri de frontiera dintre cele doua tari.

Ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto a declarat ca Budapesta nu poate sa astepte ca Uniunea Europeana (UE) sa gaseasca o solutie la problema imigratiei. "Sunt surprins si socat", a declarat Vucici pentru un post de televiziune, in timpul unei vizite la Oslo, adaugand ca "vom discuta despre aceasta decizie cu colegii nostri unguri". "Ridicarea unor ziduri nu este o solutie. Serbia nu poate fi considerata responsabila de situatia creata de catre imigranti, suntem doar o tara de tranzit. Este Serbia responsabila de criza din Siria?", a continuat el, potrivit MEDIAFAX.

Vucici a anuntat ca intentioneaza sa discute despre acest subiect cu partenerii tarii sale din cadrul UE. Numarul imigrantilor si solicitantilor de azil care au patruns in Ungaria in 2015 a crescut puternic. Potrivit Guvernului, aproximativ 54.000 de imigranti au intrat pana in prezent in tara de la inceputul anului, in comparatie cu 43.000 de persoane in 2014.

"Inchidere fizica"

Politia a inregistrat 10.000 de persoane care au traecut frontiera ilegal numai in ianuarie.

Insa, pe de alta parte, zeci de mii de unguri si-au parasit tara.

"Imigratia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta UE in prezent", declara Szijjarto miercuri, intr-o conferinta de presa. "Vorbim despre o portiune de frontiera de 175 de kilometri, care poate fi inchisa fizic cu un gard de patru metri inaltime. Ministrul de Interne a primit instructiuni sa pregateasca acest lucru", adauga el.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Szijjarto aprecia ca gradul nu contravine niciuneia dintre obligatiile internationale pe care si le-a asumat tara sa si ca planul urmeaza sa fie pregatit saptamana viitoare.

Unii critici afirma ca anuntul este ultimul dintr-o serie, in cadrul retoricii antiimigratie a Guvernului ungar. O campanie guvernamentala de afisaj - cu mesaje ca "Daca vii in Ungaria, nu le lua locurile de munca ungurilor!" - a provocat o controversa si a determinat ONU sa-si pregateasca propria campanie de afisaj prin care sa prezinte refugiati care s-au integrat cu succes in societatea ungara.

Campania de afisaj face parte din eforturile Guvernului de a obtine sustinerea publica in vedea inaspririi legislatiei cu privire la imigratie, asteptate in curand. Oficiali unguri au declarat ca panorile afisate fac parte dintr-un studiu efectuat in randul alegatorilor cu privire la imigranti, in cadrul caruia au fost chestionati opt milioane de unguri. Oamenii au fost intrebati, in acest chestionar cu privire la imigratie, daca sunt de acord sau nu ca imigrantii le pun in pericol sursele de venit si raspandesc terorismul.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.