Everestul, cel mai inalt munte din lume, s-a deplasat cu aproximativ trei centimetri catre sud-vest in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat Nepalul in aprilie, anunta autoritatile din China, relateaza CNN.
Insa cutremurul de la 25 aprilie, in care au murit peste 8.000 de oameni, nu a afectat inaltimea de 8.848 de metri a muntelui, afirma Administratia Nationala chineza de Supraveghere, Cartografiere si Geoinformatii intr-un raport. Presa chineza de stat scrie ca administratia a instalat un sistem de monitrizare prin satelit pe varf, in 2005, pentru a observa miscarea muntilor, scrie MEDIAFAX. In cei zece ani care au trecut de atunci, Everestul s-a deplasat catre nord-est cu o "viteza" de patru centimetri pe an si s-a inaltat cu 0,3 centimetri anual, potrivit presei.

Cutremurul din aprilie a "inversat" directia de deplasare a muntelui, aducandu-l aproximativ unde se afla cu noua luni mai inainte. Seismul a declansat o serie de avalanse, atat pe munte - care se afla la frontiera dintre Nepal si China -, cat si in zona, in care au murit numerosi alpinisti. Tragedia a determinat numeroase firme de alpinism sa-si anuleze escaladarile pentru restul sezonului. Date noi au relevat ca un al doilea cutremur, soldat cu victime, in Nepal, cu magnitudinea de 7,5, care a avut loc pe 12 mai, nu a "mutat" muntele, potrivit presei de stat. Seismologi estimau, anterior, in baza unor informatii preliminare, ca muntele s-a deplasat cu aproximativ trei metri in urma cutremurului, dar ca inaltimea i-a ramas neschimbata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.