Acizii grasi trans (nesaturati) sunt improprii consumului uman si este necesar sa fie interzisi in reteaua alimentara in urmatorii trei ani, anunta autoritatile americane de reglementare in domeniu.

Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) subliniaza ca uleiurile partial hidrogenate (PHO), principala sursa de acizi grasi trans, nu sunt "in general recunoscute ca sigure" pentru consum.

Interzicerea lor va salva vieti si va preveni crize cardiace mortale, considera FDA.

Autoritatile au solicitat furnizorilor de produse alimentare sa afiseze informatii despre grasimile trans pe etichete inca din 2006, insa unii experti in domeniul sanatatii avertizeaza ca americanii continua sa consume prea multe. "Actiunea FDA cu privire la aceasta sursa majora de grasimi trans artificiale demonstreaza angajamentul Agentiei fata de sanatatea cardiaca a tuturor americanilor", a declarat comisaru interimar FDA Stephen Ostroff.

"Aceasta actiune urmeaza sa conduca la o reducere a bolilor coronariene si sa previna mii de crize cardiace mortale anual", a subliniat el

Razboi impotriva grasimilor trans

Consumul de acizi grasi trans a inceput in anii '70, cand a devenit populara margarina - obtinuta din uleiuri vegetale si hidrogen, ceea ce o face solida sau semisolida, scrie MEDIAFAX.

Alte alimente populare si ieftine care pot contine grasimi trans sunt cartofii prajiti, carnea prajita si produse congelate.

In contextul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le considera "toxice", numeroase companii actioneaza deja sa le elimine din alimente. De cand FDA a impus afisarea informatiilor despre acizi grasi trans pe etichete, consumul a scazut cu 78% in Statele Unite, estimeaza agentia. De asemenea, Marea Britanie doreste, de mai multi ani, sa interzica grasimile trans.

In Danemarca, aproape toate grasimile trans au fost interzise din 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.