PEN/Pinter Prize, creat in 2009 de fundatia caritabila Pen, infiintata de mai multi scriitori in 2009, poarta numele dramaturgului britanic Harold Pinter, laureat al premiului Nobel, un avocat inflacarat al drepturilor omului si un sustinator ardent al cauzelor sociale.
Poetul si jurnalistul britanic James Fenton, in varsta de 66 de ani, a carui opera literara s-a inspirat adeseori din tragediile produse de razboaie, a fost recompensat, marti, cu premiul PEN Pinter pe 2015, informeaza Reuters.

In fiecare an, un scriitor britanic primeste acest premiu alaturi de un autor din alta tara care a fost persecutat pentru credintele sale sau modul in care se exprima si care va fi recompensat cu Pinter International Writer of Courage Award. Identitatea autorului care primeste premiul pentru curaj este dezvaluita in timpul ceremoniei. In acest an, ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 6 octombrie, la British Library din Londra.

Nascut in orasul britanic Lincoln, in 1949, James Fenton este un discipol al lui W. H. Auden si a fost seful catedrei de poezie la Universitatea Oxford, in perioada 1994 - 1999. A publicat mai multe volume de poezie, librete pentru spectacole de opera, a fost editor al publicatiei New Statesman si a colaborat in calitate de jurnalist si critic literar cu o serie de publicatii prestigioase, precum The Guardian, The Independent si New York Review of Books, relateaza MEDIAFAX. Una dintre cele mai apreciate lucrari ale sale, "The Memory of War" (1982), este o colectie de poezii pe care le-a scris in perioada in care era reporter de razboi, in anii '70, in Vietnam si Cambodgia. Printre scriitorii recompensati in trecut cu PEN Pinter Prize se numara Salman Rushdie (2014), Tom Stoppard (2013), Carol Ann Duffy (2012), David Hare (2011), Hanif Kureishi (2010) si Tony Harrison (2009).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.