Premierul si ministrii Apararii si de Externe lituanieni au confirmat informatii de presa cu privire la stationarea de a armament greu american in Lituania, Letonia, Estonia si tari est-europene, inclusiv Romania, subliniind ca va contribui la securitatea regionala si descurajarea Rusiei.

"Lituania actioneaza pentru a facilita mobilizarea si stationarea (de armament greu american). Mai mult, vrem sa punem la dispozitie infrastructura noastra pentru echipamentul militar", a declarat ministrul lituanian al Apararii Juozas Olekas pentru televiziunea nationala LRT, citata de portalul Delfi.lt.

"Ne asteptam ca deciziile sa fie adoptate inca din acest an, astfel incat echipamentul militar, inclusiv vehicule de lupta si tancuri, sa fie stationat in Lituania", a adaugat el.

Premierul Algirdas Butkevicius a salutat, la randul sau aceste planuri ale Pentagonului. "Regiunea noastra risca cel mai mult, iar de aceea cred ca un asemenea indiciu ca NATO si conducerea sa acorda multa atentie (...) si planifica pentru viitorul apropiat este un lucru pozitiv in opinia mea", a declarat Butkevicius pentru LRT. Aceste propuneri fac parte dintr-un program aprobat de catre Congresul Statelor Unite al carui scop este consolidarea securitatii in Europa Centrala si de Est, iar aceste echipamente ar schimba substantial situatia securitatii in Lituania si in regiune, a declarat duminica Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe.

"S-a discutat de ceva timp, deoarece Congresul american a aprobat un program de sustinere a tarilor central si est-europene in valoare de un miliard de dolari", a declarat Linkevicius pentru postul de radio LRT. "O anumita suma a fost alocata Lituaniei", a adaugat el, precizand ca este vorba despre o companie care va fi stationata in Lituania pentru "formare permanenta". "Vor fi stationate, de asemenea, echipamente secundare si armament", a mai spus ministrul, potrivit MEDIAFAX.

El a confirmat ca se analizeaza stationarea de armament in toate cele trei state baltice si in "toate statele central si est-europene", inclusiv Ungaria, Bulgaria, Romania.

"Armamentul care va fi stationat este pentru un numar mai mare de trupe. Operarea si mentenanta acestui tip de armament necesita capabilitati, dar acestea sunt lucruri ce vor fi dezvaluite dupa ce planificatorii capabilitatilor in domeniul Apararii si in special comandamentele militare vor face publice informatii mai detaliate. Nu vreau sa dau cifre, dar acest lucru va schimba substantial situatia in comparatie cu cea de acum", a declarat el.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Linkevicius a apreciat ca nu este vorba despre o "dovada de agresivitate" fata de Rusia sau alte tari, ci "pur si simplu (despre) elemente de consolidare a securitatii". "Este un mesaj foarte important pentru poporul lituanian si, de fapt, pentru intreaga lume", a apreciat seful diplomatiei.

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), in cazul in care propunerea va fi adoptata, va fi pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece cand Statele Unite ar stationa echipament militar greu, inclusiv tancuri de lupta, intr-o fosta tara sovietica. Insa acest pas, care inca nu a primit unda verde de la Casa Alba si secretarul Apararii ar trimite un semnal puternic Rusiei cu privire la hotararea Washingtonului de a apara statele NATO de Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.