Premierul italian, Matteo Renzi, a cerut, duminica, schimbarea regulilor europene privind azilul, in timp ce statele vecine au consolidat controalele la granita, respingand imigrantii africani si blocandu-i cu sutele la frontiera de nord a Italiei.

Intr-un interviu pentru Corriere della Sera, Renzi a declarat ca dupa inlaturarea de la putere a liderului libian Muammar Kadhafi, in 2011, comunitatea internationala poarta responsabilitatea pentru haosul din Libia, care a deschis calea a sute de mii de imigranti catre sudul Italiei. El a cerut o schimbare a regulilor de la Dublin, care atribuie majoritatea solicitantilor de azil tarii UE in care acestia au intrat prima data si a declarat ca va discuta problema cu presedintele francez Francois Hollande si premierul britanic David Cameron atunci cand acestia vor vizita Italia, in aceasta saptamana, scrie MEDIAFAX.

"In cazul in care Consiliul European alege solidaritatea, atunci bine. Daca nu, avem un Plan B pregatit dar acesta ar fi o rana provocata Europei", a declarat el, fara sa ofere detalii.

Italia se plange de multa vreme ca partenerii sai europeni evita responsabilitatea si lasa tarile mediteraneene din sud, precum Italia si Grecia, sa se descurce singure cu situatia imigratiei, fara un sprijin efectiv. In conformitate cu tratatul Schengen, libertatea de miscare este in mod normal permisa in cadrul majoritatii tarilor UE, dar Franta si Austria au intensificat controalele in cazul imigrantilor care vin din Italia, intorcand inapoi sute de astfel de persoane, care au ramas blocate si campeaza in garile din Roma si Milano.

Criza a devenit una dintre cele mai presante cu care se confrunta Guvernul de centru-stanga condus de Renzi, dupa cresterea sprijinului fata de partidul antiimigratie Liga Nordului la alegerile regionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.