"Farmecul princiar al Romaniei" si "motivul pentru care una dintre cel mai putin cunoscute tari din Europa este potrivita pentru un rege" sunt doar cateva dintre frazele apreciative la adresa tarii noastre publicate intr-un articol din Daily Mail, cu ocazia recentei vizite a printului Charles.

"La patru ore nord-vest de Bucuresti, la poalele Muntilor Carpati, se afla un fost grajd reamenajat, cu insemnele regale (pene) ale printului de Wales, pictate pe cosurile de pe acoperis. Este micul sat Valea Zalanului, aflat la capatul unui lung drum innoroiat, in care elementele traditionale care calmeaza traficul - gropi uriase - ii protejeaza pe copiii care joaca fotbal de carutele trase de cai si de carucioarele incarcate cu vase cu lapte, impinse de fermieri care poarta caciuli din blana de oaie", se afirma la inceputul acestui articol aparut pe site-ul Daily Mail.

Printul Charles a facut o vizita in aceasta localitate saptamana trecuta, lansandu-si cu aceasta ocazie propria fundatie din Romania - Prince of Wales Romania Foundation.

"Iubesc Romania. Nu uitati, am o strabunica din Transilvania", a spus mostenitorul tronului Marii Britanii.

"Poti sa intelegi foarte usor motivul pentru care printul Charles este atat de captivat de acele meleaguri, in special in aceasta parte a anului, cu flori salbatice din abundenta, cand violetele, spanzul si garofitele infloresc in acelasi timp, netulburate de erbicidele moderne si substantele de fertilizare", precizeaza acelasi articol din Daily Mail.

In Valea Zalanului, printul Charles detine sapte camere duble in mai multe case, disponibile spre inchiriere, insotite de sali pentru dus, in care turistii au la dispozitie lotiuni de corp Highgrove. Camera oficiala a printului Charles are un prag captusit cu piele rosie deasupra usii care duce in sala de baie, "pentru a scuti capul regal de o incoronare grabita", precizeaza, cu umor, jurnalistii de la Daily Mail. Tavanul din sufragerie a fost ridicat cu aproximativ 2 metri, obtinandu-se astfel un excelent spatiu pentru lectura si o panorama spectaculoasa catre vaile de la poalele dealului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prințul Charles condamnă agresiunile Rusiei asupra Ucrainei
Prințul Charles condamnă...

In saptamana petrecuta in Romania cu ocazia vizitei printului Charles in Valea Zalanului, jurnalistii britanici spun ca nu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare si semnal la telefoanele mobile.

Printul Charles a cumparat acea resedinta din Valea Zalanului in urma cu 15 ani. Casa se afla in vecinatatea proprietatii contelui Tibor Kalnoky, un urmas al fostei aristocratii maghiare din Transilvania, a carui familie a fost obligata sa se refugieze in exil de regimurile nazist si comunist, care s-a intors in Romania pentru a-si restaura casa.

Casatorit cu Anna, o localnica, contele Kalnoky are trei fii si lucreaza in prezent la renovarea fermei sale - aflata peste deal - in care exista facilitati pentru arte si mestesuguri si sunt organizate cursuri de calarie pentru turisti si pentru copiii din comunitatea roma.

Contele detine si un conac la Miclosoara, unde printul Charles se odihneste cand vine in vizita si unde vizitatorii au la dispozitie ghiduri de istorie si ecologie. Cursuri de calarie - inclusiv pentru copii, cu ponei Shetland - sunt oferite turistilor si la Valea Crisului, unde se afla resedinta principala a familiei Kalnoky.

Citeste si:
Munții României, în topul locurilor de vizitat după ridicarea...
Munții României, în topul...

"Marele avantaj al peisajului din Carpati consta in faptul ca acolo nu exista garduri si sunt foarte putine drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai si carute, sunt foarte putine restrictii in privinta locurilor in care vrei sa mergi. Iubitorii de munte isi instaleaza corturile si isi aprind focul oriunde vor, atat timp cat nu se tem de lupi, vulpi, ursi si rasi", mai spun autorii articolului din Daily Mail.

William Blacker, un apreciat scriitor britanic, autorul volumului "Along The Enchanted Way", bun prieten cu printul Charles si contele Kalkony, a scris o carte emotionanta despre delicatul echilibru al vietii dintre romanii, maghiarii, sasii si romii din Transilvania.

El considera ca un contact prea intens al Transilvaniei cu Europa Occidentala, caracterizata prin traficul intens si obiceiurile moderne, ar putea sa duca la disparitia obiceiurilor si datinilor traditionale rurale din aceasta zona a Romaniei. "Daca vreti sa va bucurati de un stil de viata medieval, nealterat de progresul modern, nu luati in bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea", se afirma in incheierea articolului publicat in Daily Mail.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Printul Charles s-a intalnit, pe 31 mai, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, iar dupa intrevedere, mostenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zalanului, din judetul Covasna.

El a stat in Valea Zalanului doua zile, apoi a mers in satul Viscri din judetul Brasov. Acolo a lansat Fundatia Printul de Wales de la Viscri.

Printul Charles are, prin fundatia sa caritabila din Marea Britanie - The Prince of Wales's Charitable Foundation -, o casa saseasca in satul Viscri, judetul Brasov, pe care a oferit-o fundatiei sale din Romania.

Potrivit unui comunicat al Fundatiei Printul de Wales Romania, o buna parte a activitatilor noii fundatii vor avea loc la Viscri, proprietatea detinuta de mostenitorul coroanei britanice urmand sa fie restaurata si transformata in Centrul de Pregatire al Printului de Wales in Transilvania.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Centrul va avea o sala de conferinte, unde vor putea fi gazduite pana la 70 de persoane, o cafenea si posibilitati de cazare "ce vor veni in sprijinul comunitatilor locale si al miilor de vizitatori ce ajung in satul Viscri in fiecare an", se afirma in acelasi comunicat.

Conform surselor citate, Fundatia Printul de Wales este o organizatie caritabila cu scop educativ, care sprijina pastrarea patrimoniului arhitectural, agricultura si dezvoltarea durabila, fiind guvernata de un Consiliu Director ai carui membri au fost numiti de printul de Wales. In prezent, membrii board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson si contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, nascuta in Romania.

Fundatia Printul de Wales va oferi la inceput cursuri de restaurare atat pentru comunitatile locale, cat si pentru studenti si ucenici din strainatate.

Printul de Wales este patron al Transilvania Fest - un targ de produse locale, cultura si mestesuguri din zona Transilvaniei, dar si patron al Faure-Alderson Romanian Appeal - o organizatie caritabila ce ajuta adulti si copii care sufera de boli psihice. Printul Charles este presedinte si patron pentru peste 420 de organizatii caritabile, 14 dintre acestea formand grupul The Prince's Charities.

Printul Charles a fost in Transilvania de mai multe ori in ultimii ani, in vizite private, in judetele Mures, Covasna, Harghita si Brasov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.