Testarea unui sistem de coborare lenta pe Marte, creat de NASA pentru un vehicul spatial care seamana cu o "farfurie zburatoare", s-a incheiat mai repede decat au prevazut cercetatorii americani, luni, din cauza distrugerii parasutei de franare, care s-a deschis partial deasupra Oceanului Pacific.

Imaginile cu desfasurarea acestei misiuni de testare au fost difuzate in direct de postul de televiziune al agentiei spatiale americane, NASA TV, informeaza Reuters. O problema tehnica similara a afectat si prima misiune de testare a sistemului Low Density Supersonic Decelerator (LDSD), in 2014. De atunci, parasuta a fost reconceputa si ranforsata pentru zborul de testare de luni, insa specialistii americani vor trebui sa refaca designul acestui sistem de franare inainte de a putea sa expedieze pe Marte vehicule si echipamente foarte grele. "Acesta este motivul pentru care efectuam teste precum cel de azi", a declarat Dan Coatta, inginer la NASA.

Parasuta - cu un diametru de 30,5 metri -, fiind cea mai mare testata vreodata, reprezinta cea de-a doua parte dintr-un sistem de franare supersonica in doua etape, dezvoltat de NASA in ultimii cinci ani, cu un cost de aproximativ 230 milioane de dolari. Ca si anul trecut, parasuta LDSD, in forma unei gogosi uriase, a reusit sa se umfle, asa cum se asteptau savantii de la NASA, marind suprafata de frecare cu aerul si incetinind coborarea vehiculului in atmosfera, scrie MEDIAFAX.

Misiunea de luni a inceput cu decolarea unui urias balon cu heliu de la o baza a marinei americane din Kauai, Hawaii. Dupa trei ore, balonul a ajuns la altitudinea de 36.576 de metri, unde LDSD s-a separat de balon. Un motor de racheta a ridicat LDSD pana la altitudinea de 54.864 de metri - o altitudine de cinci ori mai mare decat aceea la care zboara avioanele comerciale -, de unde vehiculul a inceput sa coboare cu aproape 4.828 de kilometri pe ora, o viteza de aproape patru ori mai mare decat aceea a sunetului.

Viteza si altitudinea au fost alese de savantii de NASA pentru a simula conditiile cu care s-ar confrunta un astfel de vehicul spatial atunci cand ar cobori prin atmosfera rarefiata a planetei Marte. Nave de recuperare au asteptat in Oceanul Pacific revenirea pe Terra a vehiculului spatial, a parasutei si a altor echipamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.