Problemele judiciare ale premierului Victor Ponta ar putea semnala erodarea pozitiei politicianului social-democrat care a avut o cariera rapida si inedita in istoria postcomunista a Romaniei, comenteaza Le Figaro, notand ca este primul caz in care un prim-ministru este suspectat de coruptie.

"Parchetul anticoruptie din Romania a initiat cercetarea penala a primului-ministru. Seful Guvernului este doar cel mai recent dintr-o lista lunga de demnitari trasi la raspundere de justitia romana", noteaza cotidianul francez intr-un articol cu titlul "Romania in razboi impotriva coruptiei".

"Vineri, procurorii temutei Directii Nationale Anticoruptie au anuntat lansarea cercetarii penale impotriva premierului Victor Ponta. Seful Guvernului social-democrat a respins imediat, pe Facebook, apelul la demisie lansat de seful statului, conservatorul Klaus Iohannis", adauga Le Figaro.

"Problemele judiciare ale lui Victor Ponta ar putea semnala decaderea fostei stele in ascensiune a politicii romanesti. Acest fost avocat in varsta de 42 de ani este primul premier in functie al Romaniei, una dintre cele mai sarace tarii din cadrul UE, care trebuie sa raspunda in justitie pentru acte de coruptie. Maestru al dublului limbaj, potrivit criticilor, social-democratul avusese o cariera rapida si inedita in istoria postcomunista a Romaniei inainte de a inregistra primul esec in noiembrie 2014. Creditat ca fiind castigator de toate sondajele efectuate inaintea scrutinului prezidential, Ponta a pierdut in fata lui Klaus Iohannis, care a facut campanie pentru independenta sistemului judiciar", comenteaza Le Figaro.

"De la alegerea in functie a lui Klaus Iohannis, un presedinte auster din cadrul minoritatii germane, DNA colectioneaza arestari si puneri sub acuzare. Cercetarea penala a lui Victor Ponta, suspectat de complicitate la evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si conflict de interese in perioada in care a fost avocat (2007 - 2011), este cea mai mare lovitura a DNA. Insa nu si cea mai neasteptata: membrii familiei lui Ponta sunt vizati deja de anchete ale DNA", aminteste Le Figaro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.