Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat ca Ucraina nu va permite trupelor ruse de mentinere a pacii sa tranziteze teritoriul sau pentru a ajunge in Transnistria, relateaza agentia TASS in pagina electronica.

Porosenko a precizat ca Ucraina este hotarata sa isi respecte strict obligatiile internationale in acest sens.

"Nu suntem obligati sa permitem tranzitul militarilor rusi si nu vom face acest lucru", a adaugat presedintele ucrainean.

El a facut aceasta declaratie dupa ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alti 400 de militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de militari moldoveni si transnistreni.

Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.