Presa internationala relateaza, vineri, despre urmarirea penala a premierului Romaniei, Victor Ponta, suspectat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani si conflict de interese.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, vineri, inceperea unei proceduri penale impotriva premierului social-democrat Victor Ponta, suspectat de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, relateaza Agence France Press.

BBC precizeaza ca dosarul se refera la activitatea lui Ponta ca avocat in perioada 2007-2008, in timp ce agentia elvetiana ATS subliniaza ca premierul a negat orice implicare in acest caz, scrie MEIDAFAX.

O ancheta separata, anuntata de DNA vineri, il vizeaza pe Victor Ponta pentru conflict de interese in timpul mandatului sau de premier, afirma Reuters, care noteaza ca, in calitate de premier, Ponta l-a numit pe Dan Sova in functia de ministru, in conditiile in care in trecut a primit foloase din partea senatorului Sova. Procurorii au facut o serie de retineri la nivel inalt in ultimele luni in Romania, care ramane una dintre cele mai sarace si mai corupte tari din Uniunea Europeana, adauga Reuters, enumerand cazurile cumnatului si socrului premierului, al lui Liviu Dragnea sau Adrian Nastase, "mentorul lui Ponta".

Romania este supusa unei supravegheri stricte de catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste coruptia si independenta justitiei, la fel ca Bulgaria, completeaza cotidianul francez Le Monde. In ultimul sau raport de la sfarsitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considert ca Romania este "pe calea cea buna", cu unele minusuri. Expertii critica in special absenta unor "dispozitii clare referitor la respectarea independentei puterii judiciare" in codul de conduita al parlamentarilor.

Associated Press subliniaza ca Romania si-a intensificat lupta anticoruptie in ultimele luni. Totodata, agentia americana relateaza ca presedintele Klaus Iohnannis i-a cerut premierului sa demisioneze dupa o intalnire cu acesta, afirmand ca este o "situatie imposibila pentru Romania".

Ponta a declarat ca nu va demisiona, adaugand ca doar Parlamentul il poate demite, continua AP. Parasind sediul directiei anticoruptie, premierul a declarat ca "politica se face in Parlament, nu la DNA", adauga si publicatia electronica EUObserver.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Bloomberg subliniaza ca, in urma acestor evenimente, leul a inregistrat o scadere de 0,8 puncte fata de euro, ajungand la 4,4630 de lei un euro la ora 13.32, aceasta fiind cea mai mare scadere intr-o luna.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Procurorii sustin ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunand ca, in opinia sa, este o ”situatie imposibila” pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale.

"Astazi, Directia Nationala Anticoruptie a comunicat public ca primul-ministru Victor Ponta este invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania ca primul-ministru sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum este o criza politica. Avand in vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Aceste consideratiuni si solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute", a precizat Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.