Parlamentul ucrainean a adoptat joi o lege prin care permite accesul fortelor militare straine in tara, in contextul in care cauta sa opreasca o revolta separatista prorusa in regiunile Donetk si Lugansk (est).

Legea, care interzice totodata orice forte militare care actioneaza impotriva Guvernului, vizeaza sa permita intrarea pe teritoriul ucrainean a unor trupe ONU si europene de mentinere a pacii, anunta Parlamentul intr-un comunicat postat pe site.

Saptamana aceasta au avut loc cele mai sangeroase lupte intre rebeli si militari ucraineni de la intarea in vigoare a unui armistitiu, in februarie.

Uniunea Europeana (UE) a condamnat joi intensificarea confruntarilor armate, pe care le-a denuntat drept "cea mai grava incalcare a armistitiului", care "risca sa antreneze o noua spirala a violentelor si suferintei oamenilor".

"Armistitiul este necesar sa fie respectat deplin, iar tot armamentul greu retras", a indemnat Serviciul european de actiune externa (SEAE), intr-un comunicat postat pe site.

Secreatrul general al NATO Jens Stoltenberg a exprimat o pozitie similara la Oslo.

El a acuzat Rusia ca mobilizeaza trupe in estul Ucrainei si ca furnizeaza armament greu separatistilor, acuzatii pe care Moscova le respinge. Guvernul ucrainean si separatistii prorusi se acuza reciproc de lansarea, miercuri dimineata, a unor atacuri in zona orasului Marinka, aflat sub controlul Guvernului, scrie MEDIAFAX.

Armata ucraineana a anuntat ca 80 de separatisti au fost ucisi, iar alti 100 raniti, dupa ce rebelii au incercat, fara succes, sa cucereasca orasul, aflat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Donetk.

Cinci militari ucraineni au fost ucisi in confruntari, a declarat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant militar. Potrivit unor observatori europeni, fortele rebele au mutat piese de artilerie grea pe linia frontului chiar inainte de izbucnirea confruntarilor. Aproximativ 12 tancuri si alte vehicule blindate au fost vazute joi indreptandu-se dinspre Donetk catre Marinka, a anuntat Misiunea de monitorizare a Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) intr-un comunicat.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Armistitiul interzice prezenta artileriei grele pe o distanta de 50 de kilometri de o parte si de alta a asa-numitei "linii de contact".

Armata ucraineana a informat miercuri OSCE ca va muta artilerie grea in zona liniei de contact pentru a riposta fata de "amenintare reala" pe care o reprezinta luptele la Marinka, afirma OSCE in comunicat.

Orasul se afla in continuare sub controlul Guvernului ucrainean pana miercuri seara, cand OSCE raporta ca situatia era calma. O grupare separatista de la Donetk anunta miercuri ca 15 persoane, inclusiv civili, au fost ucise in zona pe care o controla.

Rebeliunea separatista a izbucnit anul trecut dupa ce fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere, in urma unor proteste pe care le-a reprimat in sange, la Kiev, care cereau o apropiere de Uniunea Europeana (UE).

Citeste si:
România a preluat Preşedinţia OSCE
România a preluat Preşedinţia...

Peste 6.400 de persoane au fost ucise de la inceputul razboiului, in aprilie 2014, potrivit ONU.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat joi, in Parlament, ca peste 9.000 de militari rusi ii sustin pe separatistii prorusi pe teritoriul Ucrainei.

Rusia sustine cauza separatistilor, dar neaga ca in Ucraina s-ar afla militari rusi din serviciul activ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.