Statele membre pot obliga resortisantii tarilor terte rezidenti pe termen lung sa promoveze un examen de integrare civica, costurile pentru aceasta examinare urmand sa fie suportate de catre rezidenti, potrivit unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Una dintre directivele Uniunii prevede ca statele membre acorda statutul de rezident pe termen lung resortisantilor tarilor terte care au avut resedinta legala si fara intrerupere pe teritoriul lor timp de cinci ani inainte de a depune cererea. CJUE a analizat cazul a doua resortisante ale unor tari terte care, de la 14 noiembrie 2008 si, respectiv, de la 8 iunie 2007, sunt titulare de permise de sedere de rezident pe termen lung in Tarile de Jos.

"In conformitate cu dreptul olandez, ele sunt supuse unei obligatii de a promova un examen de integrare civica intr-un termen stabilit sub sanctiunea aplicarii unei amenzi, pentru a demonstra dobandirea de aptitudini de limba neerlandeza, in scris si oral, precum si o cunoastere suficienta a societatii olandeze. Daca examenul nu este promovat in acest termen, se stabileste un nou termen, cuantumul amenzii fiind de fiecare data majorat", potrivit unui comunicat al Curtii.

Cele doua persoane au formulat actiuni impotriva deciziilor prin care erau obligate sa promoveze acest examen. Centrale Raad van Beroep (Tribunalul central de contencios administrativ, Tarile de Jos), sesizat cu litigiul in apel, exprima indoieli in privinta conformitatii obligatiei de integrare civica in raport cu directiva.

Tribunalul a cerut Curtii de Justitie sa se pronunte daca, dupa acordarea statutului de rezident pe termen lung, statele membre pot sa puna conditii de integrare sub forma unui examen de integrare civica, sanctionat printr-un sistem de amenzi.

Prin hotararea de joi, Curtea stabileste ca "directiva nu se opune impunerii obligatiei de a promova un examen de integrare civica, cu conditia insa ca modalitatile de aplicare a unei astfel de obligatii sa nu fie susceptibile sa puna in pericol realizarea obiectivelor directivei".

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Mai intai, Curtea a constatat ca promovarea examenului nu este o conditie pentru a obtine, nici pentru a conserva statutul de rezident pe termen lung, ci atrage doar aplicarea unei amenzi.

In plus, conform sursei citate, Curtea arata importanta acordata de legiuitorul Uniunii masurilor de integrare.

"In aceasta privinta, Curtea constata ca directiva nu impune, nici nu interzice statelor membre sa solicite resortisantilor tarilor terte sa indeplineasca conditii de integrare dupa obtinerea statutului de rezident pe termen lung", conform CJUE.

De asemenea, Curtea declara ca situatia resortisantilor tarilor terte nu este comparabila cu cea a resortisantilor nationali in ceea ce priveste utilitatea unor masuri de integrare precum dobandirea unei cunoasteri atat a limbii, cat si a societatii tarii. In consecinta, faptul ca obligatia de integrare civica in discutie nu este impusa resortisantilor nationali nu incalca dreptul resortisantilor tarilor terte rezidenti pe termen lung la egalitate de tratament cu resortisantii nationali, precizeaza instanta.

Citeste si:
Anamaria Prodan, replici savuroase la tribunal: „Uită-te la mine....
Anamaria Prodan, replici...

"Pe de alta parte, este incontestabil ca dobandirea unei cunoasteri atat a limbii, cat si a societatii statului membru gazda favorizeaza interactiunea si dezvoltarea de raporturi sociale intre resortisantii nationali si resortisantii tarilor terte si faciliteaza accesul acestora din urma la piata muncii si la formarea profesionala", conform CJUE.

Cu toate acestea, modalitatile de punere in aplicare a obligatiei de integrare civica nu trebuie sa puna in pericol realizarea obiectivelor directivei. In aceasta privinta, Curtea apreciaza ca trebuie sa se tina seama, in special, de nivelul de cunostinte necesar pentru a promova examenul, de accesul la cursuri si la materialul necesar pentru a pregati examenul, de cuantumul taxelor de inscriere sau chiar de circumstante individuale particulare, precum varsta, alfabetizarea sau nivelul de educatie.

Citeste si:
Bogdan Aurescu - la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor...
Bogdan Aurescu - la reuniunea...

"In ceea ce priveste amenda, Curtea remarca faptul ca cuantumul maxim al acesteia atinge un nivel relativ ridicat, respectiv 1.000 de euro, si ca aceasta amenda poate fi aplicata de fiecare data cand termenele stabilite pentru promovarea examenului de integrare civica se implinesc fara ca acest examen sa fie promovat, iar aceasta fara nicio limita, pana cand resortisantul tarii terte vizat promoveaza examenul mentionat", precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, taxele de inscriere pentru sustinerea examenului, precum si cheltuielile de pregatire a acestuia sunt in sarcina resortisantilor tarilor terte in cauza.

In ceea ce priveste, in special, taxele de inscriere, Curtea arata ca, potrivit guvernului olandez, cuantumul acestor taxe se ridica la 230 de euro, resortisantii tarilor terte in cauza trebuind sa le achite, in cursul termenului stabilit, de fiecare data cand se prezinta la examenul de integrare civica. In aceste conditii, a caror verificare revine instantei nationale, plata unei amenzi, pe langa plata cheltuielilor referitoare la examene, poate sa puna in pericol realizarea obiectivelor urmarite prin directiva si, prin urmare, sa o lipseasca pe aceasta de efectul sau util, conchide CJUE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.