Militantii gruparii teroriste Stat Islamic au inchis vanele unui baraj de pe raul Eufrat din vestul Irakului, ceea ce reduce fluxul de apa si le ofera mai multa libertate de miscare pentru a ataca fortele guvernamentale situate in aval, pe malul sudic, au declarat oficiali locali.

Combatantii au redirectionat cursul apei in avantajul lor in zona confruntarilor din jurul orasului Ramadi. Aceasta tactica ameninta de asemenea provinciile sudice cu seceta, in conditiile in care apa a fost redusa la niveluri ingrijoratoare, au precizat oficialii.

Raul Eufrat a reprezentat o bariera intre militantii care controleaza malul nordic si fortele proguvernamentale care incearca sa avanseze spre Ramadi pe partea opusa.

Un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei Anbar, a carei capitala este Ramadi, a declarat ca fortele de securitate vor fi nevoite sa se repozitioneze de-a lungul raului, pentru a preveni infiltrarea insurgentilor.

"Anterior, trebuia sa monitorizeze doar podurile si unele zone, dar acum tot raul va fi traversabil", a precizat Hikmat Suleiman.

Gruparea Stat Islamic a mai incercat si in trecut sa foloseasca apa ca arma, in razboiul sau impotriva Guvernului irakian.

Vara trecuta, militantii au ocupat barajul de la Mosul, din nordul Irakului, si au amenintat ca vor scufunda Bagdadul, inainte sa fie respinsi de fortele kurde, sprijinite de bombardamentele coalitiei internationale. Consiliul provincial din Anbar s-a intrunit miercuri pentru a discuta masurile pe care le poate lua in aceasta situatie. Un membru, Taha Abdul Ghani, a sugerat ca fortele guvernamentale ar putea bombarda una dintre vanele barajului, scrie MEDIAFAX.

Locuitori din Ramadi si un oficial local au precizat insa ca insurgentii au lasat doua vane deschise, aparent pentru a evita inundarea unor zone aflate sub controlul lor, in amonte. Inchiderea partiala a barajului de la Ramadi a determinat cresterea in volum a unui afluent care se varsa in lacul Habbaniya, au adaugat oficialii.

Falih al-Essawi, un oficial provincial din domeniul securitatii, a afirmat ca autoritatile au deschis un alt baraj pentru a canaliza apa dinspre lacul Habbaniya inapoi spre Eufrat si a preveni deficitul de apa in provinciile sudice. El a precizat insa ca aceasta este doar o masura temporara, care nu va fi eficienta mai mult de trei zile. "Guvernul trebuie sa actioneze imediat, altfel vor fi consecinte grave si o catastrofa ecologica va fi inevitabila", a adaugat oficialul.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.