Peste 10.000 de combatanti ai Statului Islamic au fost ucisi de cand coalitia internationala si-a inceput campania impotriva gruparii, in urma cu noua luni, in Irak si Siria, a declarat miercuri adjunctul secretarului de Stat Antony Blinken.

Vorbind dupa ce coalitia s-a intalnit la Paris, el a declarat ca s-au facut progrese considerabile in lupta impotriva Statului Islamic dar ca grupul a ramas rezistent si capabil sa ia initiativa.

"Am vazut multe pierderi in cadrul Daesh de la inceputul campaniei, peste 10.000", a declarat Blinken pentru postul de radio France Inter, referindu-se la Statul Islamic. "Pana la urma va avea un impact", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Marti, statele occidentale si arabe care desfasoara raiduri aeriene impotriva combatantilor Statului Islamic au sustinut planul Bagdadului de recucerire a teritoriului dupa ce premierul irakian le-a acuzat ca nu depun suficiente eforturi pentru a ajuta tara sa sa respinga insurgentii.

"La inceputul acestei campanii am spus ca va dura", a declarat el. "Am conceput un plan pe trei ani si au trecut abia noua luni", a adaugat Blinken. Aproximativ 20 de ministri din cadrul coalitiei s-au intalnit cu premierul irakian Haider al-Abadi la Paris, pentru a convinge Guvernul sau siit sa repare relatiile cu minoritatea irakiana sunnita pentru a-si consolida campania impotriva Statului Islamic sunnit.

In pofida unei aparente unitati, Abadi a parut sa respinga sugestia ca Bagdadul acorda o atentie insuficienta reconcilierii cu sunnitii.

Pentagonul a anuntat ca Statele Unite au livrat rachete antitanc Irakului, confirmand o informatie difuzata luni de Pentagon. "Oferim 1.000 (de rachete) irakienilor imediat. Avem in vedere alte 1.000", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren. Pentagonul a precizat ca celelalte 1.000 sunt pentru antrenarea fortelor irakiene.

Luna trecuta, Guvernul irakian a inregistrat cea mai mare infrangere in aproape un an, Statul Islamic preluand controlul Ramadi de la o armata irakiana slabita. Capitala provinciei sunnite Anbar este situata la 90 de kilometri vest de Bagdad. De atunci, trupele guvernamentale si militiile siite aliate au construit pozitii militare in jurul Ramadi. Multor sunniti irakieni le displace linia ultraconservatoare a Statului Islamic dar se tem si de militiile siite dupa mai multi ani de conflicte confesionale sangeroase.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Planul de recucerire a Ramadi include accelerarea antrenamentului si echiparea triburilor sunnite locale in coordonare cu autoritatile din Anbar, extinzand recrutarea pentru armata irakiana si asigurandu-se ca toate fortele asociate lupta sub comanda Bagdadului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.