Parlamentul leton alege miercuri presedintele tarii, in conditiile in care micul stat baltic, membru NATO si al zonei euro, evalueaza riscurile de securitate pe fondul tensiunilor sporite cu Rusia.

Patru candidati s-au inscris in cursa prezidentiala, dar tinand cont de sistemul de vot indirect si de Parlamentul fractionat, nu este clar daca vreunul dintre aspiranti va primi cele 51 de voturi necesare pentru a-l inlocui in functie pe presedintele Andris Berzins. Acesta a preluat functia de presedinte in 2011 si nu mai candideaza pentru un nou mandat.

Modul de desfasurare a scrutinului in Parlament, prin vot secret, a determinat numeroase apeluri la reforma - deocamdata ramase fara rezultat-, multe persoane pledand pentru alegerea presedintelui direct de cetateni.

Presedintele Letoniei este comandantul suprem al armatei, nominalizeaza premierul si are dreptul de a propune si retrimite legi la Parlament. Principalii candidati in cursa prezidentiala sunt ministrul Apararii, Raimonds Vejonis, membru al Aliantei Ecologistilor si Fermierilor, si Egils Levits, un judecator de la Curtea Europeana de Justitie nominalizat de Alianta Nationala de dreapta, scrie MEDIAFAX.

Vejonis insista in campanie pe experienta sa in materie de securitate nationala, in timp ce Levits afirma ca prioritatile sale sunt "reforma sistemului juridic, securitatea si problemele sociale". Riga, care a scapat de sub dominatia sovietica in 1991, a facut din securitatea nationala o prioritate dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea anul trecut.

Ceilalti candidati sunt fostul baschetbalist si bancher Martins Bondars, din cadrul partidului Alianta Regionala, favorabil mediului de afaceri, si parlamentarul veteran Sergejs Dolgopolovs, din cadrul partidului Armonia, care este sustinut in mare parte de minoritatea rusa din Letonia. "Daca as vota, ar fi pentru Martins Bondars. El ar aduce o imagine pozitiva Letoniei si are legaturi cu SUA, ceea ce este important", a declarat Ilze Alksne, un alegator din Riga.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Sergejs Borisovs, un etnic rus, a declarat ca nu ar vota pentru Dolgopolovs. "Locuiesc in apropierea frontierei (cu Rusia). Securitatea este principalul factor, asa ca as fi mai multumit cu Vejonis sau chiar Levits", a adaugat el.

Toti cei patru candidati vor concura in primul tur, iar persoana care primeste cele mai putine voturi va iesi din cursa. Procesul se va repeta cu trei candidati, apoi cu doi. Dar in conditiile in care parlamentarii se pot abtine de la vot sau pot incheia diferite acorduri, un rezultat nu poate fi garantat miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.