Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, un reformator si un inamic declarat al lui Vladimir Putin, a devenit sambata guvernatorul regiunii strategice ucrainene Odesa, careia ii va apara "suveranitatea" si in care va lupta impotriva coruptiei, ceea ce infurie Rusia, relateaza AFP online.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko l-a prezentat pe Saakasvili, in varsta de 47 de ani - "un mare prieten al Ucrainei" caruia i-a acordat in ajun cetatenia ucraineana - la Odesa functionarilor regionali, care l-au aplaudat. Aproximativ 100 de manifestanti, care agitau steaguri ucrainene, l-au primit pe noul guvernator in fata sediului administratiei regionale, potrivit unui jurnalist AFP. Porosenko i-a stabilit ca obiectiv sa "apere suveranitatea, integritatea teritoriala, independenta si calmul", subliniind ca razboiul cel mai important este "(razboiul) impotriva coruptiei".

Orasul Odesa - cu un milion de locutori si principalul port ucrainean, situat in apropiere de Transnistria, regiunea separatista din republica Moldova in care sunt stationate trupe rusesti - este ravnit de catre presedintele rus Vladimir Putin, care l-a citat in urma cu un an ca facand parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care ar vrea sa-l vada prinzand viata.

Un oras rusofon, Odesa a reusit sa reziste puseurilor separatsite care au condus in regiunile rebele din est la un conflict armat care s-a soldat, din aprilie 2014 incoace, cu aproape 6.300 de morti, dar situatia in oras ramane foarte tensionata. O serie de explozii "misterioase" care au vizat organizatii proucrainene au rasunat in ultimele luni in localitate, scrie MEDIAFAX.

La 2 mai 2014, Odesa a fost scena unei tragedii care a costat viata a 48 de persoane, in principal prorusi care au murit intr-un incendiu dupa ce au atacat si omorat sustinatori ai Kievului. "Scopul nostru este sa depasim conflictele impuse artificial" Ucrainei, a declarat Saakasvili, o aluzie transparenta la Rusia, acuzata de Kiev si Occident ca sustine cu armament si oameni rebeliunea separatista din est, ceea ce Moscova dezminte.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Rusia a denuntat cu virulenta nominalizarea lui Saakasvili. "Saakasvili, acuzat de crime impotriva poporului georgian, este numit guvernator la Odesa, unde nazistii au ars oameni in deplina impunitate: acesta este un simbol profund al democratiei à la Kiev pastorita cu bunavointa de catre Occident", a declarat delegatul pentru drepturile omului la Ministerul rus de Externe Konstantin Dolgov.

Saakasvili, presedintele Georgiei in perioada 2004-2013, care a ajuns la putere in urma "revolutiei trandafirilor", prima dintr-o serie de revolte populare in fosta URSS, urat de Kremlin, a fost intotdeauna foarte apropiat autoritatilor prooccidentale din Ucraina. El a sustinut discursuri in fata multimii in Piata Independentei (Maidan), la Kiev, atat in timpul "revolutiei portocalii", in 2004, cat si in timpul miscarii de contestare din 2013-2014, reprimate in sange, care a condus la indepartarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Acest jurist charismatic, format in Statele Unite si in Franta, care vorbeste cinci limbi, inclusiv ucraineana, l-a indepartat de la putere pe Eduard Sevarnadze, un fost ministru de Externe al fostei Uniuni Sovietice. In pofida faptului ca Saakasvili si echipa sa au pus accentul pe lupta impotriva coruptiei - motiv pentru care mai multi fosti oficiali geoorgieni au intrat in Guvernul ucrainean -, el a fost acuzat de catre criticii sai de derive autoritariste. El este inculpat, in Georgia, pentru "abuz de putere".

La putin timp dupa ce a fost ales presedinte, el a preluat controlul asupra regiunii proruse Adjaria si si-a transformat locul natal, portul Batuni, intr-o adevarata vitrina a reformelor. Insa, in 2008, tara sa a pierdut in fata Rusiei un razboi fulger pentru controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, a carui "independenta" a fost recunoscuta ulterior de catre Moscova, la fel ca si cea a republicii georgiene proruse Abhazia.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale Ucraina: Actorul Zelenski l-a invins...
Alegeri prezidentiale...

Un semn al urii pe care i-o poarta, Putin l-a amenintat in timpul crizei georgiene ca "va pune sa fie spanzurat de oua". La Odesa, Saakasvili il inlocuieste pe miliardarul Igor Palita, un apropiat al controversatului oligarh Igor Kolomoiski. Acesta din urma, numit anul trecut guvernator al regiunii strategice Dnipropetrovsk, in est, aproape de linia frontului, a fost demis din functie in martie, in urma unui conflict cu statul ucrainean pentru controlul asupra profitabilelor active petroliere. Aceasta instalare in functie se inscrie in cadrul campaniei "dezoligarhizarii Ucrainei", promovate de catre Prorosenko, el insusi un miliardar care nu si-a vandut inca afacerile, in pofida promisiunii din campania electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.