Indemnurile Moscovei la federalizarea Ucrainei au scopul sa dezmembreze tara, denunta Leonid Kucima, al doilea presedinte al acestei foste republici sovietice, in perioada 1994-2005, in cartea "Rusia nu e Ucraina", relateaza agentia Interfax Ucraina in pagina electronica.

"Atunci cand Moscova cere ca Ucraina sa fie transformata intr-o federatie este destul de evident ca nu urmareste buna stare si interesul poporului nostru, ci construirea unei fundatii care sa duca la dezintegrarea Ucrainei, la transformarea ei intr-un stat neputincios, amorf", scrie Kucima in noua editie a cartii "Ucraina nu e Rusia", din care ziarul Golos Ucrainii a publicat fragmente vineri.

"Federalizarea Ucrainei este primul pas catre implementarea acestui scenariu", avertizeaza el.

Fostul presedinte se declara convins ca identitatea nationala este piatra de temelie a supravietuirii oricarei tari, inclusiv a Ucrainei, care si-a redobandit independenta dupa ce a facut parte din imperiu timp de peste 300 de ani, scrie MEDIAFAX.

"Este necesar sa formam si sa consolidam natiunea civila ucraineana. Toti cetatenii nostri, la Lugansk sau Liov, este necesar sa se considere ucraineni, iar apoi se pot autointitula «zapadeni», «doneteni», «europeni», «albi», «terestri» si chiar elfi. Sarcina noastra este sa salvam si sa construim o Ucraina unita pospera. Din acest motiv, federalizarea nu este pentru noi", afirma Kucima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.