Germania si Franta au respins miercuri seara informatiile ca acordul cu Grecia privind noul program de reforma este iminent, iar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus joi, la o televiziune germana, ca mai sunt multe de facut inainte de deblocarea programului de finantare.

Delegatii prezenti la reuniunea ministrilor de Finante din G7 de la Dresda s-au abatut de la programul oficial al intalnirii pentru a respinge afirmatiile oficialilor greci ca acordul este aproape, ei cerand eforturi mai mari pentru rezolvarea blocajului. La reuniune participa reprezentanti ai celor trei institutii creditoare ale statului elen, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, precum si ministrul danez de Finante Jeroen Dijsselbloem, care prezideaza sedintele omologilor sai din zona euro, relateaza Bloomberg. "Negocierile dintre cele trei institutii si guvernul elen nu au progresat prea mult, deocamdata", a declarat ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble, miercuri seara tarziu, el adaugand ca este intotdeauna destul de surprins cand oficialii eleni afirma cu acordul este aproape.

Schaeuble si presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, gazduiesc reuniunea G7 la care participa omologii lor din Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada si Statele Unite. La reuniune participa si directorul general al FMI Christine Lagarde, presedintele BCE Mario Draghi si comisarul european pentru Economie si Finante, Pierre Moscovici, scrie MEDIAFAX.

Sefa FMI Christine Lagarde a declarat joi, la televiziunea germana ARD, ca mai sunt multe de facut inainte ca Grecia si creditorii internationali sa ajunga la un acord referitor la reforme care sa deblocheze programul de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. "Lucram la o solutie pentru Grecia si nu pot spune ca am obtinut rezultate substantiale", a aratat Lagarde. Ea a spus ca lucrurile au progresat, dar mai sunt multe de facut, sefa FMI adaugand ca crede ca Grecia isi va respecta angajamentele.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Oficialii din Grecia si creditorii internationali sunt blocati de patru luni in negocierile referitoare la noile masuri de reforma necesare. In lipsa unui acord, Grecia risca sa intre in incapacitate de plata in urmatoarele cateva saptamani. In luna iunie, statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro, din care 312 de milioane de euro pe 5 iunie.

Surse citate de Reuters au afirmat miercuri ca Grecia si creditorii internationali au inceput elaborarea unui acord tehnic. "In cadrul Grupului Bruxelles, miercuri au inceput procedurile de elaborare a unui acord tehnic", a declarat un oficial european, precizand ca premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, va fi in legatura permanenta cu liderii altor tari europene.

Potrivit oficialului citat, acordul tehnic va evita introducerea unor conditii precum diminuarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor, dar va include reformarea sistemului Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) si o tinta minima privind deficitul bugetar. "Mai ramane problema diferentelor de pozitii intre institutii", a explicat oficialul citat, referindu-se la Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana. "Daca nu ar fi fost necesar un acord cu FMI, documentul ar fi fost semnat deja", a spus oficialul citat.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a afirmat marti ca Grecia va plati, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorata Fondului Monetar International, precizand ca, pana atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internationali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.