Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat, luni, la opt luni de inchisoare pentru ca a acceptat ilegal bani de la un sustinator american.

Olmert a fost condamnat in martie intr-un proces rejudecat de tribunalul districtual din Ierusalim. Sentinta vine dupa o condamnare la sase de ani de inchisoare primita anul trecut intr-un caz separat de mita, care a pus capat carierei politice a fostului premier.

Avocatul lui Olmert, Eyal Rozovsky, a declarat ca echipa de avocati a acestuia a fost "foarte dezamagita" de decizie si va face apel la Curtea Suprema de Justitie din Israel. Olmert a primit si o sentinta de inchisoare cu suspendare si o amenda de 25.000 de dolari.

Olmert a fost obligat sa demisioneze la inceputul lui 2009, pe fondul acuzatiilor de coruptie. Plecarea lui a deschis calea alegerii lui Benjamin Netanyahu.

Fostul premier, in varsta de 69 de ani, a fost achitat in 2012 de o serie de acuzatii care includ acceptarea de plicuri cu bani de la un om de afaceri american, Morris Talansky, pe cand Olmert era primar al Ierusalimului si ministru. El a primit aproximativ 600.000 de dolari de la Talansky in timpul mandatului de primar si o suma de bani suplimentara in timpul mandatului de ministru, dar tribunalul nu a gasit dovezi ca banii ar fi fost folositi pentru scopuri personale ilicite sau finantarea ilegala a campaniei, scrie MEDIAFAX.

Talansky, un evreu ortodox din Long Island, New York, a marturisit ca banii au fost cheltuiti pe tigari scumpe, calatorii la clasa intai si hoteluri de lux, in timp ce el insista ca nu a primit nimic la schimb. Achitarea lui pentru cele mai grave acuzatii la vremea respectiva a fost vazuta ca o victorie majora a lui Olmert, care neaga ca ar fi corupt. El a fost condamnat pentru acuzatii mai putin grave, care i-au oferit sperante cu privire la revenirea lui in politica.

Dar fostul director de personal al lui Olmert, Shula Zaken, a devenit ulterior martorul acuzarii, oferind documente si inregistrari ale conversatiilor cu Olmert in legatura cu primirea ilegala a unor sume de bani, ceea ce a dus la rejudecarea procesului. In inregistrari, Olmert este auzit spunandu-i lui Zaken sa nu depuna marturie in primul proces pentru a nu-l incrimina.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Judecatorii au conchis ca Olmert i-a dat lui Zaken o parte din bani in schimbul loialitatii sale si a folosit banii in scopuri personale, fara sa ii raporteze conform legii. Ei l-au condamnat pentru mita, dar si pentru frauda si abuz de incredere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.