Statele Unite sustin eforturile Uniunii Europene vizand intensificarea cooperarii si parteneriatului cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, pe fondul presiunilor si dezinformarii ruse, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat american.

"In timp ce liderii europeni incheie cel de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic al UE la Riga, Statele Unite isi exprima sprijinul ferm fata de eforturile UE vizand intensificarea cooperarii si parteneriatului cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina", precizeaza comunicatul.

"Suntem hotarati sa sustinem si alte initiative care promoveaza democratia si buna guvernare, consolideaza securitatea energetica, lupta impotriva coruptiei si ajuta la dezvoltarea economica si sociala in statele din cadrul Parteneriatului Estic. Acest lucru este deosebit de important intr-un moment de presiuni si dezinformare ruse sporite in toata regiunea. Statele Unite felicita Letonia, care asigura presedintia Consiliului Uniunii Europene, pentru ca a gazduit un summit de succes", subliniaza Departamentul de Stat.

Potrivit declaratiei oficiale de la finalul summitului de la Riga, participantii "recunosc aspiratiile europene si alegerea europeana a partenerilor implicati". Declaratia precizeaza de asemena ca UE "isi reafirma pozitia impotriva anexarii ilegale" a Crimeei. Republica Moldova, Ucraina si Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeana, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Riga, insa nu au obtinut ce doreau. Relatiile Uniunii Europene cu tarile din Parteneriatul Estic vor continua in mod etapizat, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, sugerand ca Republica Moldova, Ucraina si Georgia nu au perspective clare de integrare europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.