Rusia apreciaza ca summitul Parteneriatului Estic, desfasurat joi si vineri la Riga, a ratat "o noua oportunitate de a face un pas spre acoperirea unei lacune tot mai mari de pe continent", relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty.

Ministerul rus de Externe a afirmat vineri ca Parteneriatul Estic lansat de Uniunea Europeana, din care fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, "ramane in esenta un proiect geopolitic supra-ideologizat, a carui implementare este afectata negativ de unele state membre UE, prin complexele lor istorice antiruse".

Comunicatul Ministerului rus de Externe adauga ca UE "si-a mormait din nou pozitia inadecvata privind Crimeea", peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie 2014. Potrivit declaratiei oficiale de la finalul summitului de la Riga, participantii "recunosc aspiratiile europene si alegerea europeana a partenerilor implicati". Declaratia precizeaza de asemena ca UE "isi reafirma pozitia impotriva anexarii ilegale" a Crimeei. Republica Moldova, Ucraina si Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeana, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Riga, insa nu au obtinut ce doreau.

Relatiile Uniunii Europene cu tarile din Parteneriatul Estic vor continua in mod etapizat, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, sugerand ca Republica Moldova, Ucraina si Georgia nu au perspective clare de integrare europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.