Elvetia a alocat peste 960 de milioane de euro in ultimul deceniu pentru a sprijini extinderea UE spre est, dar continuarea acestui ajutor este nesigura din cauza tensiunilor dintre Berna si Bruxelles, pe tema libertatii de miscare a persoanelor.

In ultimii zece ani, Elvetia a finantat peste 300 de proiecte pentru incurajarea afacerilor, sanatatii, turismului si altor aspecte din Europa de Est. Contributia Elvetiei a adus rezultate, sustine Hugo Bruggmann din cadrul Ministerului Economiei, care ajuta la coordonarea acestor proiecte. Altii sustin ca aceasta indeplineste o dorinta de a ajuta tarile din fostul bloc estic in tranzitia lor spre democratie dupa caderea Zidului Berlinului in 1989.

Berna a declarat ca atunci cand proiectele sustinute de Elvetia se vor incheia in mai 2017 pentru primele zece tari, iar dupa doi ani pentru Romania si Bulgaria, va stabili singura daca va continua sprijinul.

Georg Dobrovolny, directorul Forumului Est-Vest, sustine ca cel mai logic ar fi ca Elvetia sa continue. Proiectele au avut succes si exista "nevoi considerabile" in regiune din cauza problemelor financiare din Europa si conflictului ucrainean. Perioada nu este insa ideala. Alegatorii elvetieni au impus cote in privinta imigratiei in februarie 2014, ceea ce contravine politicii UE si acordurilor de libera circulatie. Guvernul elvetian a declarat ca viitoarele contributii vor depinde de negocierile privind factorul "crucial" al relatiilor Elvetia-UE, scrie MEDIAFAX.

Incetarea contributiilor este improbabila dar posibila, a declarat Gilbert Casasus, profesor de studii europene la Universitatea Freiburg din Germania, pentru ca Elvetia are o "pozitie slaba" in negocierile privind libertatea de miscare a persoanelor, un principiu foarte sustinut in Europa de Est. O alta necunoscuta este daca Elvetia va folosi banii pentru a promova integrarea europeana in alte moduri. Elvetienilor li s-ar putea cere, de exemplu, sa ajute tarile afectate de masuri de austeritate precum Grecia si Spana si de crize politice sau economice. Dar in acest caz, aproape sigur va aparea o dezbatere aprinsa in Parlament.

Cresterea valorii francului elvetian inseamna ca creditele aprobate de Elvetia in 2006 si 2008 pentru cele mai noi state membre vor merge mai departe. Printre statele beneficiare se numara si Romania.

Citeste si:
Spotawheel introduce „Spotawheel GO” și deblochează valoarea pieței...
Spotawheel introduce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.