Spionii celei mai izolate tari din lume si informatiile pe care le culeg, inclusiv in Statele Unite, continua sa joace un rol major in mentinerea dinastiei staliniste Kim la putere, afirma fosti agenti nord-coreeni care dezvaluie tactici de spionaj pentru CNN.

Din arsenalul spionilor nord-coreeni continua sa faca parte stilouri cu otrava si arme-lanterna, demne de filme cu James Bond, comenteaza postul american. Kim Dong-shik dezvaluie pentru CNN ca a fost recrutat sa devina spion pe cand era elev, la liceu. A fost trimis, timp de patru ani, la o universitate specializata unde a deprins, intre altele, arte martiale, scufundari submarine, cum sa foloseasca armele si sa fabrice explozivi. Abia cativa ani mai tarziu, dupa o formare completa, i s-a spus ca a fost selectat. "Cand mi s-a spus ca aveam sa fiu spion... am fost uimit", declara Kim. "Au fost multe accidente cu spioni, in trecut. Multi dintre cei care au fost trimisi in Coreea de Sud au fost ucisi, asa ca m-am gandit ca voi muri", marturiseste el.

Insa antrenamentul fizic nu era totul, spune Kim, care subliniaza ca cea mai importanta era pregatirea psihologica. "Eram invatati sa fim pregatiti sa murim pentru regimul Kim, iar in cazul in care eram prinsi sa ne asiguram ca nu eram capturati in viata", dezvaluie el. Kim spune ca a fost impuscat in Coreea de Sud, in 1995, in timp ce se afla intr-o misiune la Seul. El afirma ca intreaga sa familie a fost executata, in Coreea de Nord, ca pedeapsa pentru ca nu si-a indeplinit misiunea, scrie MEDIAFAX. CNN precizeaza ca nu a putut sa verifice din surse independente afirmatiile fostului spion, in contextul in care Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase tari din lume.

  • Viata unui spion
Kim spune ca prima sa misiune in Coreea de Sud, in 1990, a fost sa aduca inapoi in tara un agent de rang inalt, despre care a spus ca-l cheama Lee si ca actiona pe teritoriul sud-coreean de ceva timp. A doua misiune a fost sa incerce sa recruteze persoane cu puternice sentimente antiguvernamentale care simpatizau cu Nordul, afirma el.
Fostul agent afirma ca, in acea perioada, comunica cu cartierul general printr-un post de radio care emitea pe unde scurte. Un program de la Phenian care emitea la miezul noptii avea un prezentator care citea numere - coduri prin care i se transmitea urmatoarea misiune, spune el, adaugand ca presupune ca in prezent metodele de comunicare sunt mult mai sofisticate.

  • Cum sunt "atrasi" spioni din strainatate
Un fost membru al elitei, Kang Myong-do, declara ca spionii nord-coreeni opereaza in tari din intreaga lume - inclusiv in Statele Unite, unde estimeaza ca se afla permanent sute de agenti. Una dintre principalelele lor misiuni este sa incerce sa recruteze cetateni americani de origine coreeana care tind sa sustina Phenianul, spune el. "Ei folosesc trei tactici", afirma Kang. "Prima este sa le ofere vize in Coreea de Nord, a doua sa le ofere acces sa faca afaceri si bani acolo, iar a treia - folosesc femei sa-i atraga. Aceasta tactica este folosita pe larg din anii '80 incoace", dezvaluie el.

Kang spune ca in 1984 lucra in cadrul Diviziei pentru dezvoltarea unificarii. Una dintre sarcinile acestei divizii era sa trimita spioni in Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, precizeaza el, adaugand ca divizia exista si in prezent. Spionii si informatiile pe care le furnizeaza joaca un rol major in mentinerea regimului lui Kim Jong-un, afirma el. Kim Dong-shik este de aceeasi parere. "Coreea de Nord ii trateaza foarte bine. Spionii sunt tratati la acelasi nivel cu generalii, iar educatia lor este asemanatoare celor din esaloanele superioare. Asadar este corect sa spunem ca (regimul din) Coreea de Nord ii considera pe spioni foarte importanti", subliniaza el.

Sursa video: CNN

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.