SUA isi reexamineaza strategia in Irak, dupa ce orasul Ramadi a fost cucerit de gruparea Stat Islamic, a recunoscut miercuri un oficial american de rang inalt, promitand ca Washingtonul va ajuta Bagdadul sa reia controlul asupra acestui oras cat de repede posibil, relateaza AFP in pagina online.

Oficialul din cadrul Departamentului de Stat a mai anuntat ca Guvernul sau le va furniza in curand fortelor armate irakiene o mie de sisteme de racheta antitanc, pentru a lupta in special impotriva atentatelor cu masina-capcana comise de jihadistii din cadrul gruparii Stat Islamic. In opinia sa, cucerirea la 17 mai de catre gruparea Stat Islamic a orasului Ramadi, capitala provinciei Anbar, reprezinta o "situatie extrem de grava", dar nu se compara cu "caderea Mosulului", pe care SI il controleaza din iunie 2014. "In ceea ce priveste recucerirea Ramadi, ii vom ajuta pe irakieni sa faca acest lucru cat mai curand posibil", a dat asigurari diplomatul american, fara a furniza un calendar.

Statele Unite vor sa accelereze instruirea triburilor sunnite in speranta ca vor alunga jihadistii ultra-radicali sunniti din Ramadi, anuntase marti seara Consiliul de securitate nationala (NSC) de la Casa Alba, dupa o reuniune cu presedintele Barack Obama. Fortele irakiene, ajutate de puternicele militii siite, se pregatesc sa lanseze o ofensiva pentru a recuceri orasul inainte ca gruparea Stat Islamic sa-si fortifice pozitiile. Cucerirea orasului Ramadi este victoria cea mai semnificativa a gruparii Stat Islamic de la ofensiva sa de amploare din iunie 2014, cand a ocupat vaste teritorii din Irak, determinand lansarea unei campanii aeriene internationale conduse de Statele Unite, pentru a ajuta fortele irakiene, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.