Ucraina se afla in prezent intr-un "razboi real" cu Rusia si este necesar ca ucrainenii sa se pregateasca pentru o ofensiva ruseasca, declara presedintele Petro Porosenko, care subliniaza ca nu are incredere in omologul sau rus Vladimir Putin, intr-un interviu pentru BBC News online.

Porosenko i-a spus insa lui Fergal Keane de la BBC ca nu are alta optiune decat sa negocieze cu Putin. Rusia neaga acuzatiile Kievului, unor state occidentale si NATO potrivit carora a trimis trupe din armata sa nationala sa-i ajute pe rebelii prorusi in estul Ucrainei. Peste 6.000 de persoane au fost ucise in estul Ucrainei de la inceputul acestui conflict armat, in aprilie 2014. Rebelii prorusi au cucerit portiuni semnificative in regiune, inclusiv, recent, nodul feroviar Debalteve. Ei au negat ca au primit ajutor din partea Moscovei. Insa rolul Rusiei este pus din nou pe tapet, dupa capturarea sambata a doi barbati despre care Kievul afirma ca sunt militari rusi de elita care actionau in estul Ucrainei, scrie MEDIAFAX.

Intr-o inregistrare video, cei doi au confirmat ca sunt militari rusi aflati in serviciul activ, dar Moscova a afirmat ca nu mai erau angajatii statului rus in momentul in care au fost prinsi. "Am sa va spun absolut clar ca aceasta nu este o lupta cu separatisti sustinuti de rusi, este un razboi real cu Rusia", a declarat Porosenko. "Faptul ca am capturat soldati din cadrul fortelor speciale ruse (este) o dovada puternica a acestui lucru", a subliniat el. "Trebuie sa fim pregatiti".

Intrebat daca se teme de o ofensiva a Rusiei in timpul verii, Porosenko a raspuns ca nu se teme de nimic. "Cred ca ei pregatesc o ofensiva, cred ca trebuie sa fim pregatiti si cred ca nu le dam nici cea mai mica sansa a unei provocari", a continuat presedintele ucrainean, adaugand ca "asta va fi in totalitate responsabilitatea lor". Porosenko a mai declarat ca, in pofida faptului ca nu are incredere in Putin, nu are alta optiune decat diplomatia.

El a spus ca se teme ca bucati din Ucraina ar putea sa nu fie luate inapoi de la rebelii prorusi doar prin mijloace militare - ceea ce inseamna ca diplomatia este singurul raspuns. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat marti Rusia sa puna capat exercitiilor din apropierea frontierei cu Ucraina si a cerut Moscovei "sa fie mai transparenta in privinta activitatilor militare". Un armistitiu a fost semnat la Minsk, in februarie, insa luptele intre fortele nationale ucrainene si fortele rebele proruse continua de atunci. Porosenko a declarat saptamana trecuta ca cel putin 83 de militari ucraineni au fost ucisi dupa intrarea in vigoare a armistitiului. Cel putin patru militari ucraineni au fost ucisi marti in regiunea Lugansk (est). Guvernatorul regiunii a declarat ca militarii au fost atacati de rebeli prorusi in apropiere de satul Katerinovka.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.