Ministrii de Externe si cei ai Apararii din statele membre UE au aprobat, luni seara, planurile privind o noua operatiune pentru contracararea traficului de imigranti pe Marea Mediterana.

"Obiectivul operatiunii este destructurarea sistemului traficului de imigranti pe Marea Mediterana", a declarat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, citata de BBC. "Salutam vointa politica si determinarea de a aproba aceasta operatiune in timp record", a precizat Mogherini.

Operatiunea prevede mobilizarea de nave militare si avioane de recunoastere in sudul Marii Mediterane, in largul Libiei. Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania au anuntat disponibilitatea de a participa la operatiunea "UE Navfor Med".

Aproximativ 51.000 de imigranti au ajuns in Europa traversand Marea Mediterana anul acesta, dintre care 30.500 prin Italia. Circa 1.800 de imigranti s-au inecat in incercarea de a ajunge in spatiul Uniunii Europene. Planul Uniunii Europene prevede inclusiv posibilitatea distrugerii ambarcatiunilor imigrantilor inainte de a fi utilizate de retelele de imigranti. O astfel de misiune va avea nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate ONU, scrie MEDIAFAX.

Organizatiile pentru drepturile omului au criticat planul Uniunii Europene, catalogandu-l drept "nebunie totala".

Cartierul general al Misiunii "UE Navfor Med" va fi in baza militara Centocelle, situata la periferia Romei, iar operatiunile vor fi comandate de amiralul italian Enrico Credendino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.