Papa Francisc va denunta inechitatile capitalismului, in timpul unei vizite in Statele Unite din luna septembrie, cand va deveni primul papa care se va adresa Congresului, potrivit celui mai apropiat consilierul al sau, cardinalul Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, relateaza Bloomberg.

Maradiaga, un latino-american pe care Francisc l-a numit consilier in probleme de guvernare a bisericii, a afirmat intr-un interviu acordat la Roma ca Francisc va vorbi nu ca un inamic al "sistemului sau al culturii" ci ca "un pastor care vrea sa faca lumea mai buna, in special pentru cei care nu au un cuvant de spus".

Atunci cand a fost ales liderul a 1,2 miliarde de catolici, Francis a spus ca este pentru "o biserica saraca pentru saraci", dand tonul unui pontificat care a inceput cu decizia de a locui intr-o resedinta modesta. Francisc se va prezenta in fata congressmenilor cu aceleasi idei exprimate in 2013, in Evangelii gaudium, prima sa lucrare papala majora. In documentul respectiv, Francisc a atacat "idolatria banilor si un sistem financiar al excluderilor si inegalitatilor".

Legile pietei libere au rolul sa produca cele mai mari venituri posibile la cele mai scazute costuri posibile, a spus Maradiaga. "Este nevoie de schimbari, astfel incat capitalismul sa devina mai uman, in caz contrar inegalitatile vor continua sa creasca, iar inegalitatile produc violenta, frustrare, durere si in mod special lipsa de securitate, in toate privintele", a aratat cardinalul in varsta de 72 de ani.

Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa, Honduras, si-a exprimat speranta ca Congresul dominat de republicani il va asculta pe papa cu inima deschisa. Francis va calatori in Cuba in 19-22 septembrie, iar apoi la Washington, unde se va intalni cu presedintele Barack Obama, la Casa Alba, apoi la New York, unde se va adresa Adunarii Generale a Natiunilor Unite, iar in final la Philadelphia, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Casa Alba a anuntat in luna martie ca discutiile dintre papa Francisc si Obama vor include persoanele marginalizate si saracii si oferirea de oportunitati economice pentru toata lumea. Maradiaga a ajutat in anii ’90 la negorierea reducerii datoriilor statului Honduras, in calitate de purtator de cuvant al Vaticanului in domeniul datoriilor statelor in curs de dezvoltare la Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Presiunile continue pentru stergerea datoriilor au culminat in 2007 cu o actiune a liderilor din G8, de eradicare a datoriilor externe a 26 din cele mai sarace state ale lumii.

Maradiaga a refuzat sa comenteze daca Grecia, cea mai indatorata tara din Europa, ar trebuie sa beneficieze de un tratament similar, dar a spus ca politicile de austeritate, asociate cu criza datoriilor, sunt nedrepte pentru popor. "Este necesar ca o parte din acest pret sa fie suportat de companiile bogate. Pentru bancile care trebuie salvate sunt disponibili toti banii din lume, dar nu sunt bani pentru saraci", a spus cardinalul.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Maradiaga, presedinte al organizatiei catolice Caritas Internationalis, conduce o comisie formata din noua cardinali, numita sa reformeze administratia bisericii. Cardinalul, care vorbeste sase limbi si poate pilota un elicopter, a spus ca a studiat economia dupa ce oficiali ai unor organizatii internationale i-au spus ca, in calitate de preot, nu stie nimic despre aceasta disciplina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.