Probe suficiente in vederea inculparii presedintelui sirian Bashar al-Assad si altor 24 de membri de rang inalt ai regimului sau au fost scoase din Siria printr-o operatiune care a durat trei ani, anunta o Comisie internationala de ancheta (CIJA).

Cazurile de urmarire penala a liderilor sirieni se concentreaza asupra rolului pe care acestia l-au jucat in reprimarea protestelor care au condus la conflictul armat, in 2011. Zeci de mii de disidenti considerati suspecti au fost arestati si incarcerati, iar unii dintre ei au fost torturati si ucisi in penitenciare siriene.

Probele au fost compilate pentru Comisia Internationala pentru Justitie si Responsabilizare (CIJA), alcatuita din anchetatori si experti judiciari care au lucrat anterior la tribunale penale internationale pentru crime de razboi comise in fosta Iuguslavie si Rwanda si pentru Curtea Penala Internationala (CPI), scrie MEDIAFAX.

Ei au cooperat cu o echipa de 50 de anchetatori sirieni care a dus la indeplinire sarcina riscanta de a scoate din tara documente intocmite de catre regimul sirian. Pana in prezent a fost ucis un anchetator, altul a fost ranit, iar altii au fost arestati si torturati de catre regim. Comisia este finantata de catre state occidentale, printre care se afla Marea Britanie, Germania, Elvetia, Norvegia, Canada si Danemarca, dar si de catre Uniunea Europeana (UE).

Probe au fost culese, iar cazuri de urmarire penala au fost pregatite, in asteptarea infiintarii unui tribunal pentru crime de razboi. Rusia s-a folosit de Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca prin veto orice ancheta CPI asupra regimului al-Assad sau infiintarea unei Curti ad-hoc pentru Siria. Insa o serie de infrangeri militare si lupte interne in randul esaloanelor superioare ale Guvernului sirian au sporit sansele unei eventuale prabusiri a regimului al-Assad si ca regimul sau sa fie judecat.

CIJA ancheteaza in prezent ceea ce a facut in razboi atat regimul, cat si grupari extremiste de opozitie, si a finalizat deja pregatirile pentru trei cazuri. Primul vizeaza institutia din varful lantului de comanda, Celula Centrala pentru Managementul Crizei (CCMC) si-i nominalizeaza, printre altii, pe al-Assad, Mohammad al-Shaar - ministru de Interne, si Mohammed Said Bekheitan - secretar adjunct al Partidului Baas si seful CCMC in primele sase luni de operatiuni (martie-septembrie 2011).

Citeste si:
Președintele Bashar al-Assad din Siria, reales cu 95.1% din voturi
Președintele Bashar al-Assad...

Al doilea caz se concentreaza asupra organului aflat in subordinea directa a CCMC, Biroul National de Securitate (NSB), din care fac parte sefii principalelor patru agentii de informatii si securitate. Al treilea caz vizeaza Comitetul de securitate Deir ez-Zor, condus de catre liderul Baas la nivelul provinciei, care a condus si agentiile de informatii din guvernoratul vecin Rakka.

Ceilalti 22 de oficiali nominalizati in cazurile CIJA au fost identificati unor guverne, dar numele lor nu au fost facute publice inca.

Anchete anterioare releva implicarea regimului sirian in crime de razboi, inclusiv cea efectuata de catre o Comisie ONU in decembre 2013, care a gasit "probe indicand responsabilitatea la cel mai inalt nivel al Guvernului, inclusiv a sefului statului".

Seful CIJA Bill Wiley a precizatt insa ca activitatea Comisiei este distincta de anchetele anterioare si ca a produs documente judiciare, probe si legislatie ce pot fi prezentate la tribunal.

Citeste si:
Fostul preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret Bucureşti, trimis în...
Fostul preşedinte al...

"Comisia ONU nu este interesata de responsabilitatea penala individuala, deci nu pregateste dosare in vederea unui proces. Nu acesta este mandatul lor. Ei acopera o arie mai larga, inclusiv sociala, a drepturilor minoritatilor si femeilor. Noi ne concentram asupra dreptului umanitar international penal si responsabilitatii penale individuale", a subliniat Wiley.

Concluziile CIJA au la baza in principal probe documentare capturate. In sediul ei central, situat intr-o capitala occidentala care nu poate fi dezvaluita din motive de securitate, Comisia a acumulat o jumatate de milion de pagini de ordine si rapoarte trimise in ambele sensuri ale lantului de comanda, cele de la CCMC la guvernorate si districte ordonand arestari in masa si incarcerari pentru "infractiuni" precum "discutarea evenimentelor in mod negativ".

Citeste si:
ONU condamnă încălcări ale dreptului internațional în Fâșia...
ONU condamnă încălcări ale...

CIJA are cate o echipa de anchetatori in fiecare guvernorat, care a incercat sa colecteze documente scrise de la armata, agentiile de securitate si de informatii ale regimului, de obicei dupa ce sediile guvernamentale au fost abandonate sau capturate de catre fortele opozitiei. Ulterior, documentele au fost scoase in afara tarii, adesea prin puncte de trecere aflate sub controlul armatei sau unor grupari extremiste de opozitie, susceptibile sa aresteze sau ucida pe oricine banuiau ca lucra pentru organizatii occidentale.

Seful anchetatorilor, Adel - un pseudonim -, a fost aproape sa fie ucis in mai multe randuri.

De asemenea, CIJA a realizat aproape 400 de interviuri, multe cu dezertori, dar Wiley, un fost ofiter infanterist canadian care a anchetat pentru tribunalele penale internationale pentru fosta Iugoslavie si Rwanda si CPI, a subliniat ca documentele sunt cele care stau la baza cazurilor Comisiei impotriva regimului.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

O investigatie separata asupra crimelor de razboi comise de catre grupari extremiste de opozitie se bazeaza mai ales pe marturii ale unor martori din interior, dar si pe analiza unor materiale de propaganda si inregistrari video ale unor martori - peste 47.000 de astfel de inregistrari au fost descarcate de pe Internet si arhivate. Ele sunt analizate si adnotate de refugiati sirieni care lucreaza pentru Comisie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.