Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru, cu o contractie a PIB de 0,2%, dupa un declin de 0,4% in trimestrul anterior, in conditiile in care blocajul negocierilor dintre autoritatile de la Atena si creditorii tarii a secatuit economia de fonduri, transmite Bloomberg.

Analistii anticipau un declin de 0,5% al economiei elene. "Datele referitoare la PIB publicate de Eurostat nu sunt dezastruoase, dar alti indicatori s-au inrautatit mai rapid din martie. Din acest motiv ne asteptam ca intregul cost al acestui impas sa fie reflectat in datele referitoare trimestrul al doilea", considera Michael Michaelides, analist la Royal Bank of Scotland Group in Londra.

Contractia economica sporeste presiunile asupra guvernului condus de premierul Alexis Tsipras sa adopte masurile cerute de creditorii tarii, pentru deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Oficialii eleni si-au exprimat optimismul, dupa reuniunea de luni a ministrilor de Finante din zona euro, ca negocierile progreseaza catre un acord, dar reprezentantul Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a spus ca Grecia trebuie sa ofere reforme "de substanta".

Actiunile si obligatiunile elene au crescut miercuri, continuand avansul declansat cu o zi in urma de decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a continua finantarea bancilor elene. Indicele ASE al bursei din Atena este in urcare cu 1,3%, in timp ce randamentul obligatiunilor cu scadenta de 10 ani a coborat cu 0,17 puncte procentuale, la 10,7%.

Guvernul grec trebuie sa stranga cel putin 3 miliarde de euro, prin reduceri bugetare suplimentare, pana la sfarsitul acestui an, pentru a respecta tintele fiscale acceptate de creditori, a declarat un oficial apropiat situatiei. Reducerile de cheltuieli ar aduce excedentul bugetar primar din 2015 la putin peste 1% din PIB, tinta acceptabila, potrivit ministrului de Interne Nikos Voutsis, scrie MEDIAFAX.

Reducerea cheltuielilor bugetare nu este singura problema spinoasa a negocierilor, existand in continuare dezacorduri legate de varsta de pensionare, reducerea pensiilor, privatizari si intentia Guvernului de a reintroduce reguli privind negocierile colective in domeniul muncii, a spus sursa.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

In 2014, economia Greciei a inregistrat o crestere de 0,8%, dupa sase ani de contractii care au sters circa 25% din PIB-ul tarii. Comisia Europeana a redus saptamana trecuta estimarea referitoare la cresterea economiei Greciei, de la 2,5% la doar 0,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.