Coreea de Nord l-a executat pe seful armatei in baza unor acuzatii de tradare, punandu-l in fata unui tun antiaerian intr-un poligon de tragere, le-a spus parlamentarilor sud-coreeni agentia de informatii de la Seul (NIS), relateaza Reuters, in pagina electronica.

Hyon Yong Chol, in varsta de 66 de ani, care a condus armata acestei tari izolate, a fost eliminat luna trecuta pentru ca nu i s-a supus lui Kim Jong-un si a adormit in timpul unei intalniri la care era prezent si tanarul lider nord-coreean, potrivit parlamentarilor sud-coreeni, informati in cadrul unei intalniri cu usile inchise, miercuri, de agentia de spionaj NIS.

Executia lui este ultima dintr-o serie de epurari la nivel inalt care au inceput dupa ce Kim a preluat conducerea tarii, in 2011, dupa moartea tatalui sau, si a fost urmarita de sute de persoane, afirma parlamentarii citati, scrie MEDIAFAX.

Nu este clar cum a primit informatia NIS, iar aceasta nu poate fi verificata independent.Hyon, care a vorbit pentru ultima data public la o conferinta pe teme de securitate la Moscova in aprilie, ar fi aratat lipsa de respect fata de Kim motaind la un eveniment militar, au declarat parlamentarii de la Seul. Hyon s-ar fi plans de Kim Jong-un si nu i-ar fi urmat ordinele de cateva ori, potrivit parlamentarilor. El a fost arestat luna trecuta si executat trei zile mai tarziu, fara proceduri legale, potrivit informatiilor NIS.

Executia ar fi avut loc dupa ce agentia de spionaj sud-coreeana a afirmat luna trecuta ca Kim a ordonat executia a 15 oficiali in acest an ca pedeapsa pentru contestarea autoritatii sale.

In total, aproximativ 70 de oficiali au fost executati de cand Kim a preluat conducerea tarii, afirma agentia sud-coreeana Yonhap, citand NIS.

"Politica interna nord-coreeana este foarte volatila in aceste zile. Pe plan intern, Kim Jong-un nu pare sa fie respectat la nivelul central si de mijloc al conducerii nord-coreene", a declarat Michael Madden, expert in politica nord-coreeana. "Nu exista un pericol clar sau actual pentru conducerea lui Kim Jong-un sau stabilitatea Coreei de Nord, dar daca toate acestea vor continua anul viitor, atunci va trebui sa ne gandim serios la un plan de urgenta pentru Peninsula Coreeana".

Parlamentarii au declarat ca Hyon a fost executat pe un poligon la baza militara Kanggon, situata la 22 de kilometri nord de Phenian.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Comitetul pentru drepturile omului in Coreea de Nord, cu sediul in Statele Unite, a declarat luna trecuta ca, potrivit imaginilor din satelit, poligonul era folosit cel mai probabil pentru o executie cu armele unui tun antiaerian ZPU-4 in octombrie. Tinta a fost amplasata la doar 30 de metri de arme, care au o raza de actiune de 8.000 de metri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.