Peste 200 de militari rusi au fost ucisi in doua batalii majore, in estul Ucrainei, conchide ancheta efectuata de catre activisti din cadrul opozitiei ruse, un raport care include informatii compilate de catre Boris Nemtov, asasinat in februarie langa Kremlin, relateaza BBC News online.

Rusia respinge acuzatiile Ucrainei, Occidentului si NATO potrivit carora a trimis trupe si armament pentru a-i ajuta pe rebelii prorusi in estul Ucrainei. Costul implicarii militare a Rusiei in razboiul din Ucraina si al anexarii Crimeei este estimat la miliarde de dolari.

Raportul de 64 de pagini - intitulat "Putin-Razboi" - a fost publicat pe site-ul de stiri Open Russia. Documentul prezinta detalii despre uciderea a 150 militari rusi, in august 2014, in batalia de la Ilovaisk, un orasel din regiunea Donetk. Mai recent, se arata in raport, 70 de militari rusi au fost ucisi in batalia de la Debalteve, un oras cucerit de catre rebeli prorusi in februarie, dupa semnarea armistitiului de la Minsk. Raportul reprezinta munca unor "patrioti adevarati", care s-au opus "politicilor izolationiste ale (presedintelui rus) Vladimir Putin", a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova, Ilia Iasin, un aliat al lui Boris Nemtov care a finalizat documentul.

Problema implicarii Rusiei in conflictul armat din Ucraina este extrem de sensibila la Moscova. Activistii afirma ca le-a fost foarte greu sa gaseasca o firma dispusa sa tipareasca raportul. Sustinatorii lui Nemtov banuiesc ca liderul opozitiei a fost asasinat din cauza informatiilor sensibile pe care le-a adunat despre implicarea Rusiei in conflictul armat din Ucraina. Cinci ceceni, acuzati de comiterea asasinatului, se afla in arest si asteapta sa fie judecati, insa procurorii rusi nu au reusit inca sa stabileasca mobilul asasinatului, scrie MEDIAFAX. Putin a declarat ca organizatorul asasinatului ar putea sa nu fie gasit niciodata.

Un influent economist care a contribuit la intocmirea raportului, Serghei Aleksasenko, estimeaza ca cheltuielile Rusiei cu rebeliunea in Donbas se ridica la 53 de miliarde de ruble (aproximativ 930 de milioane de euro/1 miliard de dolari). In raport se arata ca rudele celor 150 de militari ucisi la Ilovaisk au primit cate doua milioane de ruble fiecare (35.137 de euro), dupa ce au fost de acord sa nu faca dezvaluiri despre cum au murit acesti barbati. Insa rudele celor 70 de militari omorati la Debalteve nu au primit absolut nicio compensatie de la Ministerul rus al Apararii, se arata in document. La momentul respectiv militarii trimisi sa lupte in estul Ucrainei erau deja eliberati din randul trupelor nationale rusesti, pentru a lasa impresia ca erau voluntari, se precizeaza in raport.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Potrivit lui Aleksasenko, Moscova a alocat 21 de miliarde de ruble pentru intretinerea celor 6.000 de militari "voluntari", 25 de miliarde de ruble pentru intretinerea militiilor rebele din regiunile aflate sub controlul rebelilor prorusi si 7 miliarde de ruble pentru intretinerea echipamentului militar rusesc. In afara de Boris Nemtov, la raport au mai lucrat colegii lui Iasin din cadrul Partidului RPR-Parnas Leonid Martiniuk si Olga Sorina, fostul vicepremier rus Alfred Kokh si jurnalistii Aider Mujdabaiev si Oleg Kasin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.