Milioane de oameni au inceput sa voteze joi in scrutinul general din Marea Britanie, urmand sa desemneze cei 650 de parlamentari de la Westminster, peste 9.000 de consilieri locali in Anglia, si primarii din Bedford, Copeland, Leicester, Mansfield, Middlesbrough si Torbay, relateaza BBC News online.

Cele peste 50.000 de sectii de votare au fost deschise la ora locala 7.00 (9.00, ora Romaniei), unde alegatorii sunt chemati sa-si exprime optiunile politice pana la ora locala 22.00 (24.00, ora Romaniei). Pentru cele 650 de mandate de la Westminster s-au inregistrat la vot aproximativ 50 de milioane de persoane. In cadrul alegerilor generale, englezii sunt invitati sa aleaga peste 9.000 de consilieri locali, in cadrul a 279 de autoritati locale. De asemenea, la Bedfordshire are loc primul referendum organizat vreodata cu privire la o marire de taxe.

Liderul Partidul Independentei Regatului Unit (Ukip), Nigel Farage, care purta un trandafir rosu la butoniera, a votat imediat dupa ora locala 7.30 (9.30, ora Romaniei) la o sectie din Ramsgate, scrie MEDIAFAX. De asemenea, liderul Partidului Laburist Ed Miliband si sotia sa Justine Thornton au votat la o sectie in Doncaster North, iar presedinta Partidului National Scotian (SNP) Nicola Sturgeon si sotul ei Peter Murrell au votat la o sectie din Ballieston, in Glasgow East, potrivit The Guardian.

Alegatorii primesc cel putin doua buletine de vot - mai putin la Londra, unde nu au loc alegeri locale. Unii au votat deja, prin corespondenta. In alegerile generale din 2010, cand rata prezentei a fost de 65%, 15% din electoral a votat prin corespondenta. Cele mai multe dintre sectiile de votare au fost deschise in scoli si centre comunitare, insa unii pot vota si in puburi, spalatorii de rufe sau chiar in autobuze scolare. Primele rezultate partiale urmeaza sa fie cunoscute pana la miezul noptii de joi spre vineri, iar rezultatele finale sunt asteptate vineri dupa-amiaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.