In ultima saptamana dinaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie toate sondajele aratau ca niciun partid nu va obtine majoritatea, posibilele scenarii fiind fie un Guvern minoritar, fie unul de coalitie cu unul sau mai multe partide mici, relateaza DPA, in pagina electronica.

Ambele partide mari - laburistii si conservatorii - au continuat sa insiste ca vor lupta pentru a obtine majoritatea in Parlament, agatandu-se de speranta unei schimbari in ultimul moment a orientarii alegatorilor. "Lucram pentru o majoritate si nu vorbim cu nici un alt partid in legatura cu rezultatul alegerilor", a declarat politicianul conservator William Hague, care a negociat coalitia dintre conservatori si liberal-democrati dupa alegerile din 2010.

Daca sondajele sunt corecte, conservatorii vor castiga alegerile cu 285 de mandate din totalul de 650, ei fiind urmati de laburisti cu 275 de mandate. Partidul National Scotian (SNP) s-ar clasa pe locul al treilea, cu 40 de mandate, ceea ce ar insemna ca o alianta informala intre laburisti si SNP ar obtine suficiente voturi pentru o majoritate parlamentara, relateaza MEDIAFAX. Intr-o dezbatere televizata din 30 aprilie, liderul laburist Ed Miliband a declarat ca nu va fi "un Guvern laburist daca aceasta inseamna intelegeri sau coalitii cu SNP", facand mai probabila ipoteza incercarii de a forma un Guvern minoritar cu sprijin din partea SNP. Conservatorii si liberal-democratii, care ar urma sa castige pana la 25 de mandate, nu ar avea suficiente voturi pentru a-si mentine coalitia guvernamentala.

Exista o posibilitate de 28 la suta ca o coalitie formata din doua partide sa nu obtina majoritatea de 323 de locuri, a declarat analistul politic Chris Hanretty. Tinta de 323 inseamna mai putin de jumatate din mandate pentru ca cinci membri ai partidului nord-irlandez Sinn Fein refuza sa isi exercite mandatele. Daca Miliband sau premierul conservator David Cameron nu pot forma o coalitie din doua partide, ei ar putea fi obligati sa apeleze la partidele mici. Aceasta ar aduce in lumina reflectoarelor Partidul Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, care ar urma sa castige opt mandate, asa cum s-a intamplat in 2010. DUP ar putea sustine un Guvern condus fie de laburisti, fie de conservatori.

Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP) si ecologistii ar putea ajuta, de asemenea, un Guvern minoritar condus de conservatori sau laburisti sa castige voturi cruciale in Parlament. Dar atat UKIP, cat si Verzii nu vor castiga, probabil, mai mult de un mandat, potrivit previziunilor. Plaid Cymru, partidul nationalist din Tara Galilor, ar urma sa castige pana la cinci mandate si l-ar putea sustine pe Miliband in cazul in care o alianta intre laburisti si SNP nu reuseste sa obtina majoritatea.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Un Guvern minoritar ar putea cere Parlamentului aprobarea unor noi alegeri in cazul in care ar fi incapabil sa formeze o alianta functionala cu partidele mici. Daca se ajunge la un acord de principiu pentru o coalitie, liderii partidelor vor negocia politicile cheie pentru noul Guvern. Acest proces de cinci zile a fost destul de simplu in 2010, a declarat Hague, dar de aceasta ar putea fi mai complicat, chiar imposibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.