Guvernul Statelor Unite ofera recompense in valoare totala de 20 de milioane de dolari in schimbul unor informatii despre patru barbati pe care-i prezinta drept lideri ai gruparii Statul Islamic (SI), ale caror nume au fost introduse pe o lista de suspecti cautati.

Cei patru sunt Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, Abu Mohammed al-Adnani, Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili si Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-'Awni al-Harzi. Numele lor au fost introduse pe lista cu suspecti cautati prin programul "Recompense pentru justitie". Statul Islamic a revendicat marti atacul comis duminica la expozitia de caricaturi cu Mahomed din Texas.

"Doi soldati ai califatului" au comis atacul de la centrul Curtis Culwell, langa Dallas, a anuntat marti postul de radio al-Bayan al gruparii jihadiste.

Ayman al-Zawahiri, primul pe lista

Departamentul de Stat american ofera o recompensa in valoare de sapte milioane de dolari in schimbul unor informatii despre al-Qaduli, pe care-l prezinta drept liderul SI cu cel mai inalt rang, care s-a alaturat initial filialei retelei teroriste Al-Qaida in Irak.

Pentru informatii despre al-Adnani si Batirashvili, Guvernul american ofera recompense in valoare de cate cinci milioane de dolari, iar pentru al-Harzi de pana la trei milioane de dolari. Al-Adnani este prezentat ca fiind purtatorul de cuvant oficial al Statului Islamic, Batirashvili drept comandantul pe teren in nordul Siriei, iar al-Harzi seful atacatorilor sinucigasi ai gruparii, scrie MEDIAFAX.

Statul Islamic a cucerit portiuni vaste in estul Siriei si nordul Irakului, pe care le-a proclamat califat si le impune locuitorilor acestor zone o interpretare extrem de dura a legii islamice (sharia). Departamentul de Stat american acuza reteaua terorista SI de incalcarea sistematica a drepturilor omului - inclusiv de comiterea unor executii in masa, violuri si masacrarea unor copii.

Cea mai mare suma oferita prin programul "Recompense pentru Justitie" - de pana la 25 de milioane de dolari - il vizeaza pe Ayman al-Zawahiri, care a fost numit lider al retelei teroriste Al-Qaida in iunie 2011, dupa ce forte speciale americane l-au eliminat pe Osama ben Laden, in mai, in Pakistan.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Guvernul american ofera, de asemenea, pana la zece milioane de dolari in schimbul unor informatii despre liderul retelei teroriste Statul Islamic Abu Bakr al-Baghdadi. Gruparea a afirmat marti, intr-un buletin de stiri difuzat pe postul sau de radio al-Bayan, ca expozitia de caricaturi de la Garland a prezentat "imagini care-l infatiseaza negativ pe profetul Mahomed".

Acest concurs a oferit un premiu in valoare de 10.000 de dolari unei caricaturi a profetului. Caricaturizarea lui Mahomed este denuntata ca ofensatoare de catre musulmani. Ambii atacatori au fost ucisi prin impuscare de catre un ofiter de politie, dupa ce au deschis focul, in apropierea centrului Curtis Culwell, langa Dallas, unde se desfasura evenimentul. Oficiali americani au declarat ulterior ca se indoiesc de implicarea directa a gruparii in atacul din Texas.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.