Cutremurul care a devastat Nepalul luna trecuta a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, a declarat Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, un expert in cutremure si dezastre naturale, relateaza Euronews.

Efthimios Lekkas, care a petrecut impreuna cu echipa sa cinci zile in Nepal dupa cutremur, a vorbit despre "distrugerea absoluta" pe care a constatat-o in capitala Kathmandu. "Totul s-a surpat in cartierele din intreaga capitala. Imediat ce am sosit, echipele de salvare si-au inceput interventia", declara el. Expertul are o uriasa experienta pe teren. El a fost implicat in eforturile de dupa tsunamiul din Thailanda, in 2004, si cutremurul din Haiti, in 2010.

In Nepal, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalitati de sustinere a cladirilor avariate, pentru a impiedica ruinele sa se surpe. "Oamenii sunt foarte speriati", declara Lekkas. "In primele saptamani sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe case. In plus, sunt multi oameni care fug din Kathmandu. Exista cozi de kilometri, in care oamenii asteapta autobuze sa-i scoata din capitala", adauga el.

"Oamenii din Nepal sunt, in general, niste supravietuitori. Sunt obisnuiti cu conditiile de trai dure. Este o regiune muntoasa, cea mai muntoasa de pe planeta. Oamenii de acolo sunt obisnuiti sa traiasca o viata simpla si sa aiba putine bunuri", a subliniat profesorul. Expertul grec a declarat ca el se asteapta la alt "cutremur mare" in lunile viitoare, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.