Politia nepaleza si voluntari locali au descoperit cadavrele a aproximativ 100 de alpinisti si sateni surprinsi de o avalansa declansata de cutremurul puternic din 25 aprilie si cauta in continuare zeci de persoane date disparute, au declarat luni oficiali citati de Reuters in pagina electronica.

Cadavrele au fost descoperite sambata si duminica in satul Langtang, situat la aproximativ 60 de kilometri nord de Kathmandu, pe o ruta de alpinism populara in randul occidentalilor. Intregul sat, care include 55 de case pentru alpinisti, a fost distrus de avalansa, au precizat oficialii. "Voluntarii locali si personalul politiei cauta alte cadavre prin zapada de 1,8 metri", a afirmat Gautam Rimal, un ofiter din zona satului Langtang. Printre persoanele decedate se afla si sapte cetateni straini, dar numai doi au fost identificati, a adaugat el.

Numarul exact al persoanelor care se aflau in Langtang in momentul avalansei nu este cunoscut, dar potrivit unor oficiali, alte aproximativ 120 de persoane ar putea fi ingropate in zapada, scrie MEDIAFAX. "Nu am putut ajunge in zona mai devreme din cauza ploii si a vremii innorate", a declarat Uddhav Bhattarai, un oficial local.

Cutremurul din 25 aprilie a provocat moartea a 7.276 de persoane si ranirea altor 14.300, a precizat Guvernul din Nepal. Cel putin 18 persoane au murit pe Muntele Everest, unde s-au produs avalanse. Guvernul a anuntat luni ca nu a blocat accesul alpinistilor pe munte, desi ruta spre varf a fost avariata. "Alpinistii de la tabara de baza nu cred ca ruta va fi reparata prea curand", a declarat Tulsi Prasad Gautam, un oficial din departamentul de turism din Nepal. "Este decizia alpinistilor si a organizatorilor care se afla la tabara de baza. Noi nu le cerem sa faca intr-un fel sau altul", a adaugat el. Alpinistii platesc 11.000 de dolari fiecare pentru a urca pe Everest, iar pentru acest sezon erau inregistrati 357. Anul trecut, Guvernul a extins permisele cand echipele si-au abandonat expeditiile dupa o avalansa care a provocat moartea a 16 ghizi sherpa.

Citeste si:
Noua înălţime a Muntelui Everest, stabilită de Nepal şi China
Noua înălţime a Muntelui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.