Serviciile de informatii americane au spionat "functionari de rang inalt" din cadrul institutiilor franceze si europene in numele Agentiei americane de Securitate Nationala NSA, potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung (SZ), citat de Le Parisien, in editia electronica.

"BND (serviciile de informatii germane) au ajutat NSA sa faca spionaj politic", scrie cotidianul din Munchen, precizand ca interceptarea "inaltilor functionari din Ministerul francez de Externe, de la Palatul Elysee si de la Comisia Europeana" a fost realizata de la statia bavareza de interceptari Bad Aibling.

Dezvaluiri despre un presupus spionaj din 2008 al unor firme europene de catre serviciile de informatii germane in numele NSA pun intr-o postura dificila inca de luni Guvernul cancelarului Angela Merkel, care s-a prezentat tot timpul ca o victima a aliatilor sai americani, relateaza MEDIAFAX. In cazul supravegherii intreprinderilor, spionajul industrial nu a putut avea loc decat "in cazuri izolate", subliniaza SZ, care precizeaza ca Statele Unite cautau la momentul respectiv "informatii despre exporturi ilegale". In schimb, afirma cotidianul citand o sursa descrisa drept demna de incredere si care cunoaste procedurile din cadrul BND, "centrul (problemei) este spionarea politica a vecinilor nostri europeni si a institutiilor Uniunii Europene".

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care in perioada respectiva era seful de personal al Cancelariei si nu putea, in aceasta calitate, sa ignore activitatile BND, a propus sa se explice saptamana viitoare in fata comisiei de ancheta parlamentara care se ocupa de investigarea practicilor agentiei americane.

Germania a fost socata, in vara lui 2013, de dezvaluirile lui Edward Snowden, fost consultant NSA, potrivit caruia agentia a infiintat un vast sistem de supraveghere a comunicatiilor germanilor, pana la telefonul cancelarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.