Iranul a cerut luni, in cadrul deschiderii celei de-a 9-a conferinte privind Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP), la sediul ONU, ca puterile nucleare sa renunte la modernizarea arsenalului lor atomic si a acuzat din nou Israelul ca ameninta Orientul Mijlociu.

"Indemnam statele dotate cu arma nucleara sa-si inceteze imediat investitiile in modernizarea si mentinerea arsenalelor lor atomice", a solicitat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, in numele a 120 de tari din cadrul Miscarii Nealiniatilor.

Iranul si ceilalti membri ai Miscarii Nealiniatilor sunt "profund ingrijorati" de doctrinele militare, in special cea a NATO, care permit folosirea armei atomice, a adaugat el, potrvitit MEDIAFAX.

Republica Islamica, suspectata de occidentali ca vrea sa obtina arma atomica, a incheiat pe 2 aprilie, la Lausanne, un acord-cadru asupra programului sau nuclear cu Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania).

Discutiile asupra programului nuclear iranian s-au reluat miercuri in scopul ajungerii la un acord final pana la sfarsitul lui iunie.

Pe de alta parte, seful diplomatiei iraniene a criticat Israelul, care ar poseda arma atomica desi nu a recunoscut acest lucru in mod oficial, acuzandu-l ca reprezinta "o amenintare grava si permanenta pentru securitatea vecinilor sai continuand sa-si dezvolte arsenalul nuclear".
Israelienii, care nu au semnat TNP, participa ca observatori la aceasta conferinta care se va incheia pe 22 mai. Semnat pe 1 iulie 1968, TNP a intrat in vigoare pe 5 martie 1970.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.