Alpinistii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Gavan si Teofil Vlad, aflati in Muntii Himalaya in timpul cutremurului care a produs o uriasa avalansa, sunt teferi si in siguranta, informeaza Federatia Romana de Alpinism si Escalada.

"Justin Ionescu si Zsolt Torok, cei doi alpinisti romani care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleza, in acest sezon, sunt teferi si urmeaza sa fie evacuati din Tabara 1, aflata la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se afla in prezent. Alex Gavan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte invencinat, se afla de asemenea in siguranta. Teofil Vlad, aflat de cealalta parte a Muntelui Everest (pe Nord, in Tibet), este de asemenea in siguranta, la 5.200 m altitudine (tabara de baza tibetana). Zona nordica a fost mai putin afectata de cutremur", se arara in comunicatul citat, scrie MEDIAFAX.

Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabila, au inceput evacuarea alpinistilor blocati de doua zile pe Muntele Everest, ca urmare a avalanselor provocate de puternicul seism produs sambata, in Nepal, mai anunta FR Alpinism si Escalada.

Marius Gane, vicepresedinte al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE), a declarat ca nu stie daca alpinistii Justin Ionescu si Zsolt Torok vor cobori de pe munte dupa reamenjarea traseului afectat de avalanasa sau vor alege evacuarea cu elicopterul.

"Caderea de gheata Khumbu, care face accesul spre Tabara 1, unde se afla Justin Ionescu si Zsolt Torok acum, a fost inchisa de autoritatile nepaleze. Cei doi alpinisti fie vor fi evacuati cu elicopterul, impreuna cu ceilalti alpinisti blocati acolo, fie vor cobori dupa reamenajarea traseului pe Khumbu - care a fost afectat de avalanse -, asta in cazul in care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem incredere in deciziile lor, sunt alpinisti experimentati si puternici", a precizat Gane.

Muntele Everest, situat la granita dintre Nepal si Tibet (China), este cel mai inalt munte din lume si se afla in Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primavara debuteaza in luna martie si dureaza pana la finalul lunii mai. Numarul expeditiilor romanesti in Himalaya a crescut considerabil in ultimul deceniu.

Citeste si:
Ciclistul care a doborât ”recordul Everestului” pe două roți
Ciclistul care a doborât...

Cel putin 3.326 de persoane au murit in Nepal in urma cutremurului de sambata, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, au declarat oficialii, in timp ce peste 6.500 de persoane au fost ranite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, in China si India. Oficialii au declarat insa ca bilantul victimelor ar putea creste pe masura ce se ajunge in zonele montane izolate din vestul Nepalului.

Cutremurul a declansat o avalansa uriasa care a ingropat partial tabara de baza in care se aflau numerosi alpinisti straini si ghizii lor nepalezi. Cel putin 18 persoane au murit si alte 60 au fost ranite, afirma BBC, adaugand ca multe altele sunt date disparute.

Elicopterele au reluat, luni dimineata, evacuarea alpinistilor blocati pe Muntele Everest, in urma avalanselor declansate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, a anuntat pe conturile sale de Facebook si Twitter alpinistul roman Alex Gavan. "Evacuarea alpinistilor blocati in taberele 1 si 2 continua. Trei elicoptere zboara non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar cate doua persoane o data. Vremea este buna", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe conturile sale de Facebook si Twitter.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Citeste si Foto Cosmarul din Nepal, in imagini. Ce a lasat in urma sa infioratorul cutremur


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.