Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sambata in Nepal a provocat avalanse pe Muntele Everest, alpinistul roman Alex Gavan, care se afla in zona, anuntand pe Twitter ca nu a fost ranit, relateaza CNN.

Institutul american de Geofizica (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, fata de 7,5 cat a fost estimata initial. USGS a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat replici cu magnitudini de 6,6 si respectiv 5,1.

Ministrul Informatiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), seismul s-a produs la o adancime de 11 kilometri. Ministrul a declarat pentru postul NDTV ca exista informatii privind pagube in capitala si in imprejurimi, dar deocamdata nu se stie daca s-au inregistrat victime. El a adaugat ca echipele de interventie au fost mobilizate in zonele afectate. Valea Kathmandeu are o populatie densa de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar cladirile din zona se afla intr-o stare precara.

Cutremurul a fost resimtit si in India si Pakistan.

In urma seismului, au fost raportate avalanse pe Muntele Everest, numerosi alpinisti fugind la adapost.

"Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe Twitter. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan. Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost ranite si ucise in urma cutremurului produs sambata dimineata in Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu si la o adancime de circa 15 kilometri. De asemenea, mai multe cladiri istorice din Kathmandu s-au prabusit si numeroase drumuri au fost inchise.

Corespondentul CNN, care a fost ranit, a relatat ca a vazut cinci cadavre la un spital, iar persoane ranite grav erau tratate in exterior.

Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN ca o cladire istorica din capitala, turnul Dharahara, s-a prabusit. Cladirea, inalta de aproape 63 de metri, era construita in 1832 si le oferea turistilor o vedere panoramica asupra vaii Kathmandu. Masni a precizat ca acesta pare sa fie "cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine. Expeditia este programata sa dureze aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine, scrie MEDIAFAX.

In 2012, alpinistul a mai avut doua tentative a urca pe Lhotse. Prima data, in sezonul de primavara, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infectii pulmonare dobandite in tabara de baza. A doua oara, in sezonul de toamna, Alex Gavan si partenerul sau Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza conditiilor de pe munte, in noaptea ascensiunii finale, dupa ce au atins altitudinea de 8000 de metri. Alex Gavan a urcat pana acum sase varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si porteri de altitudine. Alpinistul roman a escaladat trei dintre cele sase varfuri in premiera pentru Romania: Shisha Pagma (8.027 m) – in 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – in 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – in 2007. Pe varfurile Broad Peak (8.047 m) – in 2014, Manaslu (8.156 m) – in 2011, Cho Oyu (8.201 m) – in 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.